Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Ev Kiralarken Bunlara Dikkat Edin!

Ev Kiralarken Bunlara Dikkat Edin!

Türkiye genelinde 5,5 milyon konutun kiralık olduğu ve 20 milyona yakın insanın bu evlerde yaşadığı düşünülüyor. Bu denli büyük bir sektörde ev kiralarken dikkatli olmakta fayda var

EV KİRALARKEN BUNLARA DİKKAT

Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir ev bulmak kolay olmayabilir. Bu nedenle ev ararken aceleci olmayın. Öncelikle internette kiralık konut araştırması yaparak işe başlayabilirsiniz. Beğendiğiniz evleri bizzat görmek içinse internette yer alan ilanlarda bulunan telefon numarasını arayarak emlakçı ya da ev sahibiyle direkt iletişim geçebilirsiniz. İnternetin dışında sokak sokak gezerek evlerin pencerelerine asılı ilanlarda yer alan numaraları arayarak ya da hemen her semtte bulunan emlakçıları ziyaret ederek de kiralık evlere bakabilirsiniz.

EVİ KİRAYA VEREN KİM?

Evi kiralayacağınız kişinin evin sahibi olup olmadığını kontrol edin. Tapu kayıtlarından bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bazı gayrimenkul işlemlerinde vekil kullanılabiliyor. Bu gibi durumlarda, sözleşmeyi imzalayacak kişinin, mal sahibinin yasal vekili olup olmadığını da araştırmalısınız.

TAPUDAKİ BİLGİLERİ KONTROL EDİN

Kiraladığınız ev ile tapuda görülen yerin aynı olduğunu da mutlaka teyit edin. Çünkü bu konuda bazı sahtekarlıklar yapılabiliyor. Burada dikkat etmeniz gereken yine tapu kayıtlarına bakarak, kiralayacağınız gayrimenkulün kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin uyuşmasıdır.

ÖNEMLİ  Trabzon'da 2 bin 550 toplumsal konutun sahipleri belirlendi

APARTMAN YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞÜN

Apartmanın ortak kullanım alanları, aidatı ve apartman genel kuralları ile ilgili mümkünse apartman yöneticisiyle veya bir yetkiliden bilgi alın.

EMLAKÇIYA FAZLA ÖDEME YAPMAYIN

Eğer emlakçı aracılığıyla ev kiralarsanız emlakçıya komisyon ödemeniz gerekiyor. Kontrat süresi ne olursa olsun yalnız kiracıdan bir defaya mahsus olmak üzere, bir yıllık kira bedelinin %10’u + KDV (%18) olarak alınır. Yani aylık kirası bin lira olan bir daireyi kiralamak istediğinizde kiracıya bin 200 lira + 216 lira KDV olmak üzere bin 416 lira ödemek durumundasınız. Tabii emlakçıya başvurmadan direkt mülk sahibiyle anlaşarak da ev kiralayabilirsiniz. Bu durumda bin 416 liralık emlakçı komisyonu vermemiş olursunuz.

KİRA KONTRATINI AYRINTILI HAZIRLAYIN

Aklınızda bulunsun, eğer kiracı üç ay kira ödeyemezse / zamanında ödeyemezse bu durum kesin tahliye sebebi arasında bulunuyor. Halen geçerli olan ve sözleşmede yer alan muacceliyet şartına göre eğer kiracı bir aylık kirasını ödeyemez ya da geç öderse mal sahibi, kiracıdan bir kira döneminin tamamı ödemesini isteyebiliyor. Diyelim ki bir yıllık kira kontratı yaptınız fakat kiralayacağınız evden erken çıkma ihtimaliniz var. Bunu sözleşmede belirtmekte fayda var.

FATURALARI ÜZERİNİZE ALIN

Eğer bu belirtilmezse mal sahibi kalan kiranın hepsini isteme hakkına sahip. Eski borçları ödemek zorunda kalmamaları için kiracılara su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini üstüne almalarını tavsiye ediyor. Binayla ilgili her türlü tamirat, (lağım patlaması, apartmanın iç ve dış cephesinin boya-badanası, çatının tamir edilmesi vs) mal sahibine ait. Kiracı bunlar dışında evle ilgili olarak her türlü yapacağı değişiklik için izin almak zorunda. Ve bu değişiklikler için mal sahibinden bedel talep edemiyor.

GÖRMEDİĞİNİZ EVİ KİRALAMAYIN

Gözü kapalı ev kiralamayın. Aksi takdirde ardından bir sürü problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tip problemlerle karşılaşmamak için;

  • Görmeden konut kiralamayın; internet üzerinden gördüğünüz fotoğraflar yanıltıcı olabilir.
  • Kiralanacak evin mutlaka gündüz gözüyle incelenmesi gerekir. Hatta kiralamadan önce birkaç kez peş peşe gidip evi incelemekte fayda var.
  • Tuttuğunuz evin sosyal yaşantısına uygun olup olmadığını araştırmanız gerekir.
  • Oturacağınız apartmandaki komşuların kim olduğunu da araştırmanız da huzurunuz açısından oldukça önemli
ÖNEMLİ  Kira Sözleşmesi Doldurma Rehberi 2020

DETAYLI KONTRAT YARARINIZA

Uzmanlara göre kiracıyla ev sahibi arasında mutlaka bir kira kontratının olması gerekiyor. Kira kontratında dikkat edilmesi gereken konuların başında ise kira artış oranı geliyor. Uzmanlar kira artış oranının sözleşmede net olarak belirtilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

  • Kiracı mutlaka ödemenin ne zaman, ne şekilde yapacağını sözleşmede belirtmeli ve ödemeyi yaptığına ilişkin dekontlarını bir yerde toplamalı
  • Kiracı ödemelerin banka yoluyla yapmayı özellikle tercih etmeli.
  • Kiracılar, kira artışı için taahhüt edilecek yüzdelik artışın maddi güçlerinin geçmemesine dikkat etmeli
  • “Şimdilik bir sözleşme imzalayayım sonra ev nasıl olsa ev sahibiyle anlaşıp zam oranını düşürürüm” diye düşünülmemeli. Çünkü altına imza attığınız sözleşmenin bağlayıcılığı var.
  • Kiralanacak evde herhangi bir eksiklik bulunması durumda mutlaka belirtilmeli
  • Evin ne şekilde teslim alındığının yanı sıra nasıl teslim edileceğinin de sözleşmede belirtilmeli
  • Depozito ve yapılan masrafları açık bir şekilde sözleşmede belirtilmeli
  • Ne kadar para verilmiş ve bu para ne zaman ve hangi koşullarda ev sahibi tarafından kiracıya geri iade edilebilecekse bunların açık olarak sözleşmede belirtilmeli ve tüm masraf belgeleri saklanmalı
  • Apartman aidatının ne kadar olduğu da araştırmayı ihmal edilmemeli
  • Sonradan giderlerin yüksek olmasından doğan şikâyetlerin gelmemesi için aidat miktarının sözleşmede yer almalı
  • Ortak alanların nasıl kullanılacağına da sözleşmede yer verilmelidir.

KİRA ÖDEMELERİNİZİ ZAMANINDA YAPIN

Eğer kiracı üç kirayı zamanında ödeyemezse bu durum kesin tahliye sebebi arasında bulunuyor. Halen geçerli olan ve sözleşmede yer alan muacceliyet şartına göre eğer kiracı bir aylık kirasını ödeyemez ya da geç öderse mal sahibi, kiracıdan bir kira döneminin tamamı ödemesini isteyebiliyor.

Diyelim ki bir yıllık kira kontratı yaptınız fakat kiralayacağınız evden erken çıkma ihtimaliniz var. Bunu sözleşmede belirtmekte fayda var. Eğer bu belirtilmezse mal sahibi kalan kiranın hepsini isteme hakkına sahip. Eski borçları ödemek zorunda kalmamaları için kiracılara su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini üstüne almalarını tavsiye ediyor.

ÖNEMLİ  Otel Odalarına Tapu Geliyor!

EV SAHİBİ SİZDEN İZİN ALMADAN TADİLAT YAPAMAZ

Binayla ilgili her türlü tamirat, (lağım patlaması, apartmanın iç ve dış cephesinin boya-badanası, çatının tamir edilmesi vs) mal sahibine ait. Kiracı bunlar dışında evle ilgili olarak her türlü yapacağı değişiklik için izin almak zorunda. Ve bu değişiklikler için mal sahibinden bedel talep edemiyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ