Miras Hisse Nasıl Devredilir?

Mirasçıların paylarının bulunduğu bir arsa için yapılacak olan hisse devir işlemlerinde, iştirak bozulmadan diğer mirasçı veya mirasçılara iki şekilde hisse devredilebilir.
Hisse Devri Nedir?
Arsa payının satışa çıkarılması veya bağışlanmak istenmesi halinde, yüzde kaç oranında payın verileceğinin kayıtlara geçirilmesi gerekir.
Kanuna uygun şekilde devir işlemlerinin yapılması için, tarafların noterde veya tapu müdürlüklerinde devir işlemlerini gerçekleştirmesi şarttır.
İki ve üzerinde mirasçının bulunduğu ve ebeveynlerden kalan bir mirasın satış işlemleri için iştirak şartı bulunur.
El birliği olarak tanımlanan bu durum, tarafların hem fikir olamadığı durumlarda satış işlemlerinin gerçekleştirilememesine neden olur.
Tapu hissesinin belirli oranının devredilmesi için, iştirak bozulmadan diğer mirasçıya devir işlemleri de yapılabilir.
İştirak bozulmak istendiği taktirde, mirasçı dışındaki bireylere de satış işlemi gerçekleştirilmesi mümkün olacaktır.
Hangi Belgeler Gerekir?
Tapu hissesiyle ilgili devir işlemlerinde herhangi bir sorun yaşanmaması için mutlaka devir belgelerinin eksiksiz bir şekilde hazırlanması şattır.
Tarafların birlikte noterde veya Tapu Müdürlüğü’nde bulunmaları ve evrakları da yanlarında getirilmiş olmaları gerekir.
Arsa hisse devri sözleşmesi için hissenin ne kadarının devredileceği ve nasıl bir devir işleminin gerçekleştirildiği de kayıtlara geçirilir.
Tapu hissesinin yapılacak işlemleri için aşağıdaki belgelerin hazırlanmış olma şartı bulunur;
- Tapu hissesinin devri için temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi için, Vergi Dairesi tarafından verilmiş bir belge bulunmalıdır.
- Tarafların herhangi bir temsilcisi işleme katılmış ise, temsile ilişkin hazırlanmış belge bulunmalıdır.
- Hissesini devredecek ve hisseyi devralacak kişilerin nüfus cüzdanları, avukat kimliği, T.C. Kimlik numarası ve vergi numarası bulunan evraklar talep edilir. Ayrıca şahıslar, vesikalık fotoğraflarını da getirmelidir.
Miras Payın Devri
Mirasçıların paylarının bulunduğu bir arsa için yapılacak olan hisse devir işlemlerinde, iştirak bozulmadan diğer mirasçı veya mirasçılara iki şekilde hisse devredilebilir.
Eğer diğer mirasçıya yapılacak olan devir işlemlerinde bedel belirlenmiş ve bu bedel karşılığında hisse devri gerçekleşecekse, “Satış” olarak tanımlanır.
Eğer herhangi bir bedel belirlenmemiş ve tarafların arasında yaptığı anlaşmaya uygun şekilde devir hiçbir ücret olmadan sonlandırılacaksa, “Bağış” olarak görülür.
Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için belirlenmiş kural, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilmesi ve evrak düzenlenmesidir.
Evrak düzenlenmesiyle ilgili işlemler, Medeni Kanun 677. Maddesi uyarınca noterde de yapılabiliyor. Arsa hisse devri sözleşmesi iştirak ile ilgili duruma bağlı olarak mirasçılarla ve mirasçı olmayan bireylerle yapılabilir.
Mirasçıların dışında bir kişiye yapılacak olan satışlar, iştirakin feshi işlemi yapılmadan mirasçıların tümünün katılımıyla yapılabiliyor.
Mirasçılardan herhangi birinin eksik olmadan yapılmak istenmesi halinde, iştirak kendiliğinden bozulmuş olacak ve satış harcı dışında herhangi bir harç talep edilmeyecektir.