Dairenin Krediye Uygunluğu

Ev sahibi olmak isteyen ama yeterli miktarda birikimi olmadığı için alternatif çözümler arayan bireylerin, en çok tercih ettiği yöntemlerin başında Konut Kredisi gelmektedir. Konut kredisi, alacağınız dairenin krediye uygunluğu ve daire bedeli uzman tarafından belirlenmiş satış rakamının %75’i kadar ve 150 aya varan vadeler ile verilebilmektedir. Genel olarak 120 Aylık vade seçeneği olan konut kredileri nde, müşteri çekebilmek adına bazı bankalar 150 aya varan vadeler sunabiliyor.
Kredi veren kuruluşlar, ödedikleri bedel karşılığında kendilerini garantiye alabilmek için, alınacak evin veya kredi borçlusu olacak kişinin üzerine olan bir gayrimenkule ipotek şerhi koyarlar. Bu uygulama sayesinde, banka borçlu kişiden alacağını tahsil edemediği durumlarda, şerh koyulan gayrimenkulü satarak alacağını tahsil etmiş olur. Tüm bu sebeplerden dolayı kredi veren kuruluşlar, gayrimenkulün satış anında hukuksal bir problem yaşamamak adına, pürüz çıkartmayacak olan ev, işyeri gibi taşınmazları teminat altına alarak şerh koymak isterler. Aşağıda açıklayacağımız maddelerde, bankaların ipotek tahsis edebileceği ve krediye uygun durumda olan gayrimenkulleri bulabilirsiniz.
- İnşaat süreci devam eden projeler: Bu yapılara kredi çıkartılması mümkündür, ancak yüklenici firma ile banka arasında bir anlaşma olması gereklidir.
- Villa yada Müstakil gibi bağımsız olan evler için arsa tapusu üzerine ipotek koyularak kredi kullanılması mümkündür.
- Apartman dairelerinde ise arsa tapusu yeterli değildir. Çok katlı yapılarda kat mülkiyeti gösteren tapu veya kat irtifakı tapusu gereklidir.
- Hisseli tapulu konutlar bankalar tarafından pek sevilmemektedir. Bu tip satış işlemleri için başvurulan kredilerde genelde bir pürüz çıkmaktadır.
Tüm bu genel şartların yanı sıra, almaya niyetlendiğiniz evin yapı kalitesi de eksperler tarafından detaylı olarak incelenmektedir, nihayetinde borcu bitene kadar bankanın olacak olan evin depreme, yangına ve sel gibi doğal afetlere dayanıklılığı uzmanlar tarafından kontrol edilmektedir. Bu maddeden yola çıkarak, ahşap evlerin yangın felaketi esnasında yüksek risk taşıdıkları gerekçesiyle konut kredisi almaları mümkün değildir. Ahşap ev örneğinde de görüldüğü üzere, kredi verecek olan bankanın birinci hedefi sizden kredi bedelini tahsil etmek değil, size vereceği kredi sonrasında kendini nasıl garanti altına alabileceğidir.