Konut Kredisinde İlkbahar Kampanyaları
İçindekiler
Geçtiğimiz ay yeniden yükselişe geçen konut kredisi faizleri yeniden düşüşe geçti. İşte son durum;
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının etkisinin azaldığı şu günlerde ekonomi normale dönmeye başladı. Merkez Bankası’nın faiz indiriminin de ardından başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar vatandaşlara nefes aldıracak konut kredisi sunuyor.
İndirim Yapan Bankalar
Nisan sonunda Garanti BBVA, Kuveyt Türk, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), İNG ve Yapı Kredi Bankası ile başlayan konut kredisi faiz indirimlerine Mayıs ayında da devam ediliyor.
En düşük konut kredisi faizi kamu bankalarının sıfır konutlara sunduğu yüzde 0.79 olurken, ikinci el konutta ise İNG, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve Yapı Kredi Bankası’nın uyguladığı yüzde 0.89 faiz oranı oldu.
Bankalardan 200 bin lira tutarda konut kredisi hesaplaması yapıldığında kredinin 120 ay vadede aylık taksitleri 2.718 liraya denk geliyor. Vade sonunda yapılan toplam geri ödeme ise 328 bin lira oluyor.
Güncel Faizler
- Türkiye Finans: Yüzde 89
- Yapı Kredi: Yüzde 89
- ING Bank: Yüzde 89
- Ziraat Bankası: Yüzde 94
- HalkBank: Yüzde 94
- ICBC: Yüzde 94
- Garanti BBVA: Yüzde 1,02
Emekliye Özel Kredi
Ziraat Bankası, emekliler için düşük faizli kredi paketi açıkladı yüzde 0,,94 faiz oranından başlayan uygun koşullarda emekliler Ziraat Bankası’ndan kredi kullanabiliyor.
Ziraat Bankası emekliler için konut kredisi kapsamında yüzde 0,94 faiz oranı sunuyor. 100 bin liralık bir ev için kredi çekildiğinde 120 ay vadede aylık taksitler 1.393 liraya denk geliyor.
Hangi Evlere Konut Kredisi Çıkar?
Evin Yaşı
Banka için önemli olan, kredi borcu ödenmediği takdirde evin borca karşılık değerinin yeterli olup olmayacağıdır. Banka, borcuna karşılık aldığı değerde evi kolaylıkla satabileceğine inanırsa, başka bir deyişle, ev borca karşılık kolaylıkla nakite dönüşebiliyorsa, bu durumda evin yaşı çok da önem taşımaz.
İnşaat Halindeki Ev
Bankadan bankaya farklılık göstermek üzere, evin belli bir seviyede tamamlanmış olması bekleniyor. Ancak, genellikle çoğu banka evin en azından yüzde 80’nin tamamlanmış olmasını istiyor.
Proje Evler
Almak istediğiniz ev henüz proje aşamasındaysa ve doğal olarak bankaların beklentisini karşılayacak bir tamamlanmışlık göstermiyorsa, o halde proje sahibinin anlaşmalı olduğu bankalara yönelmelisiniz. Ortada teminat niteliğinde bir ev olmadığında ancak “garantör limit teminatıyla” kredi alınabiliyor. Bu işlem için de, müteahhitin hali hazırda anlaşmalı olduğu bankalara başvurmak gerekiyor.
Hisseli Ev
Eğer evi tüm hissedarlardan almak istiyorsanız ve tüm hissedarlar satışa razı ise, kredi kullanmakta sorun yaşamıyorsunuz. Fakat, yalnızca hissedarlardan birinin hissesini almak istiyorsanız, bankadan olumsuz yanıt alıyor olacaksınız. Bunun sebebi, kredi borcunuzu ödemediğiniz takdirde, banka konutu satarak borcu tahsil etmek istediğinde, diğer hissedarların satışa engel yaratabilecek olmaları.
Konut Kredisi Çekerken İstenen Belgeler
Evin tapu bilgileri
Konut kredisinde verilecek kredi miktarı, uzman bir eksper tarafından hazırlanan ekspertiz raporuna göre belirleniyor. Ekspertiz işlemleri için ise bankaya evin tapu fotokopisini vermeniz gerekiyor. Ayrıca, tapu bilgisi kullanılarak Gayrimenkul Tapu Tahkikatı denilen işlemle evin üzerinde ipotek, şerh veya haciz olup olmadığı araştırılıyor.
Kat irtifakı
Kat irtifakı, inşaat tamamlanmadan önce temin edinilen, dairenin hissesine düşen arsa tapusu anlamına geliyor.Tapuda ipotek şerh, haciz ya da benzeri problemlerle karşılaşmamak için evin kat irtifakı olması önem taşıyor.
İskan
Belediyelerin imar birimleri tarafından verilen iskan belgesi, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini ve oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteriyor.
Kat mülkiyeti
Bitmiş ve iskanı alınmış evlerin kat mülkiyeti tapusu alması gerekiyor. Kredi vermek için bankalar öncelikli olarak evin kat mülkiyeti olmasını tercih ediyor. Henüz kat mülkiyeti alınmamış, sadece kat irtifakı bulunuyorsa, ekspertiz esnasında inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri değerlendirilip duruma göre kredi çıkabiliyor.
Deprem Sigortası
Bankalar elbette, kredi verecekleri konutun deprem açısından risk faktörü taşımamasını ve kullanılmayacak derecede hasarlı olmamasını tercih ediyor. Bunun yanı sıra, kredi kullanım aşamasında zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmak gerekiyor. Zaten, DASK yapılmadan alım-satım işlemleri de gerçekleşmiyor.