Kiracı Eve Zarar Verdiyse Ne Yapılabilir?
Ev sahipleri için oldukça can sıkıcı bir durum olan, özellikle de öğrenciye veya bekara kiralanan evlerde, kiracı ayrıldığında harap halde olur. Bilinmesi gereken ilk ve en önemli şey yasal olarak bir kiracı taşınmazı hangi durumda teslim almışsa, sözleşme sonunda veya tahliye sonunda aynı durumda geri vermekle yükümlüdür.
Kiracı, örneğin boyalı ve bakımlı olarak teslim almış ise aynı şekilde bakımlı ve boyalı olarak mülk sahibine teslim etmek zorundadır. Bu konuda sıkıntıya düşmemek adına kiracı ile sözleşme imzalarken bazı konularda anlaşmak ve bu konuyu da sözleşmeye (kira kontratına) dahil etmek en doğrusu olacaktır.
Yeni hukuksal düzenleme ile kiracı ile mülk sahibi arasında sözleşme öncesi kiralananın teslimi sırasında var olan durumun gözden geçirilmesi, tespitlerin yapılması, eksik ve ayıpların yazılı olarak saptanması ve sözleşmeye dahil edilmesi sağlanmıştır.
KİRA SÖZLEŞMESİNDE DURUM TESPİTİ MUTLAKA YAPILMALI
Bu yapılmamış ise kiracının hiçbir sorumluluğu olmayacaktır. Kiracı sözleşmeye uygun kullanım ile kiralanan taşınmazda meydana gelecek olan eskime ve bozulmalardan sorumlu değildir. Kiracı ile sözleşme süresi sona ermiş ve sözleşmeye aykırı kullanımdan kaynaklanan zararlar dışında, kiracı başka bir tazminat ödeyeceğini sözleşmede taahhüt etse bile bu anlaşmalar yasal olarak geçersizdir.
Kiracı söz konusu taşınmazı kiralamasından sonra ortaya çıkacak olan ayıpları ve eksikleri derhal mülk sahibine bildirmesi gerekmektedir. Aksi halde sorumluluk kiracıya ait olacaktır.
Özet olarak işi başından sıkı tutmakta ve tüm tespitleri doğru yapmakta fayda vardır. Söz konusu tespitler yapılır ve sözleşmeye dahil edilirse her iki tarafta üzülmeyecektir.
ZARARIN TANZİM EDİLMESİ
Evin durumu sözleşmede belirtilmişse ve kiracı sözleşmede yazan demirbaşlara ya da eve zarar verdiyse bunu karşılamak zorundadır. Ev sahibi zararı depozitodan kesebilir. Depozito yoksa kiracıdan tahsil eder. Kiracı buna itiraz ederse mal sahibi sulh hukuk mahkemelerine dava açabilir.