Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır?

İmar Barışı ile kat mülkiyeti tapusu alma imkanı doğdu. Bunun için yapmanız gerekenler haberimizde…
Ülke genelinde imar ve iskan sorunu olan 13 milyon bina için çıkarılan İmar Barışı halkın deyimi ile imar affı ile kat mülikyeti tapusu olmayan konutlar için tapu alma imkanı sağlanmış oldu. Bunun için yapılması gerekenler haberimizin ayrıntılarında.
İLK YAPILMASI GEREKEN
Eğer konutunuzda ilave alanlar, yenileme ve düzenlemeler varsa İmar Barışına başvuru yapmanız gerekiyor. Bunun için ilk yapmanız gereken konutunuzun ölçümünü yapmak. Ardından e-devlet üzerinden veya Belediye ve Tapu Gene Müdürlüklerde oluşturulan başvuru noktalarına başvurunuz yapmak. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yalan beyan vermemek! Çünkü sizin verdiğiniz beyan geçerli kabul ediliyor, daha sonra beyanınızla ilgili sorun çıktığında tek sorumlu siz oluyorsunuz ve bunun hukuki bazı sonuçları oluyor, aman dikkat!
Başvurunuzu yaptınız sırada tespit edilen Yapı Kayıt Bedelini yetkili bankalara ödemek. Ne kadar ödeyeceğiniz bilmiyorsanız işte binanızın durumuna göre ödeme bilgisi;
Yapı Kayıt Belgesi bedeli için, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) megavat başına 100 bin lira ödeme yapılacak.
Eğer kendiniz belirleyemiyorsanız sorun etmeyin, emlak değerinizi öğrenmek için belediyelerden yardım alabilirsiniz.
Sırada Yapı Kayıt Belgesini almak var, bunun için yine e-devlet kullanılabilir. Ya da yine kurumlara giderek belgenizi alabilirsiniz. Artık binanız devletle barışmış oldu!
Kat Mülkiyeti Tapusuna artık daha yakınsınız. Şunu unutmayın eğer yaşadığınız konutta birden fazla malik varsa tapu için hepsinin rızası olmak zorunda. Anlaşmazlık durumlarında sorunu çözene kadar tapu alamıyorsunuz. Biz sorun yokmuş gibi devam edelim, Belgeniz elinizde artık mülkünüz için imar ofislerine uğrayarak konutunuz için proje çizdirmeniz gerekli. Bunun için fahiş fiyat isteyenler olabilir o yüzden acele etmeyin, Yapı Kayıt Belgeniz olduğu için süre kısıtlamanız artık yok, dilediğiniz bir zamanda Katı Mülkiyeti tapunuzu çıkarabilirsiniz.
Projeniz hazırsa artık tapu için başvurunuzu gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz…
İMAR BARIŞI İÇİN UZMANLAR UYARIYOR
İstanbul Zirve Yapı Denetim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Akpınar, “Bu süreçte vatandaşın başvuru esnasında verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir. Alınan yapı kayıt belgesi iptal edilebilir ve yanlış beyandan dolayı devletle barışmayı beklerken bir de davalık olunabilir. Bundan dolayı bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, ilk olarak alanında uzman mühendislik büroları veya yapı denetim kuruluşları ile çalışmalarıdır. Arazi çalışmaları yapılarak yapı ölçümlerinin tespiti yapıldıktan sonra vatandaşlarımızın Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunmalarını öneriyoruz. Ayrıca bu kanunla beraber, iş yeri ruhsatıyla yaşanan yapının imarla ilgili sorunları da ortadan kalkmış olacak.”
“Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206’ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.
Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınır, Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında 10. maddenin ikinci fıkrası uyarınca suç duyurusunda bulunulur.”
Akpınar, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus nedeniyle bedelin düşük hesaplanması durumunda eksik alınan bedelin ilgili kişiden alınacağını vurguladı.
Cumhur Akpınar, eksik meblağın ödenmemesi halinde verilen Yapı Kayıt Belgesi’nin iptal edileceğini ve daha önce yatırılan bedelin iade edilmeyeceğini de sözlerine ekledi.