Kanal İstanbul projesi ve güzergâhı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Başbakan olduğu dönemde 2009 seçiminden önce açıkladığı Kanal İstanbul projesi hakkında bilgi akışı devam ediyor. Kanal İstanbul projesi ve güzergahı ve güzergah boyu etrafında yapılacak olan yeni konutlar ile ticari merkezler netlik kazanmaya başlıyor. Daha önce belirlenen Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice bölgelerindeki istimlak kararı alınan bir çok yerden vazgeçildi. Kanal İstanbul’un en son belirlenen güzergahı Arnavutköy ile Küçükçekmece arasında olması bekleniyor. Toplam olarak 6.865 hektarda kurulacak olan proje 68 milyon 865 bin metrekareye tekabül ediyor. Küçükçekmece gölünü, Karadeniz’e bağlayacak olan proje ile İstanbul’a birçok yenilik kazandırılacak. Projenin maliyetinin 40 Milyar Dolar civarında olması beklenirken, devletin aldığı karar ile yap, işlet, devret modeli uygulanarak, hazinenin kasasından para çıkmaması sağlanılacak. Kanal İstanbul projesi ve güzergahı hakkında İstanbul’a olumlu etki edecek olan bazı ayrıntılar paylaşmak istiyoruz;
- Yap, işlet, devret modeli ile Türkiye Cumhuriyet hazinesine sıfır maliyet ile kazandırılacak olan proje işletme süresi sona erdikten sonra tüm haklarıyla devlete devredilecek.
- Projenin başlangıç noktası olan Küçükçekmece ve güzergah üzerindeki Başakşehir mevkiinden geçecek alana Rezerv Alanı 1 ismi verilen bir şehir inşa edilecek. Projenin bitiş noktası olan Arnavutköy mevkiine ise Rezerv Alanı 2 ismi verilen sadece konut ve ticaret merkezleri barındıran şehir inşa edilecek.
- Oluşturulan rezerv alanları sayesinde 410.000 vatandaşa istihdam sağlanarak iş sahibi yapılacak.
- Şuan kullanılamaz halde olan ve, yerel halkın dahi yakınından geçemediği Küçükçekmece gölü temizlenerek kullanıma kazandırılacak.
Yukarıda bahsedilen detayları dışında ise, inşa süresi boyunca istihdam edilecek işçi sayısı da küçümsenmeyecek miktarlara ulaşıyor. Proje sürecinin 2023 yılına kadar tamamlanması beklenirken, yap, işlet, devret modeli ile hayata geçirilecek olan bu projenin 49 yıllığına işletme hakkının verileceği de duyulan dedikodular arasında.
Ayrıca basında paylaşılan bilgilere göre, Kanal İstanbul Projesi ve Güzergahı ilk olarak 1990’lı yıllarda TÜBİTAK tarafından çıkartılan Bilim ve Teknik dergisinin Ağustos sayısında yer aldığı görülmektedir. Ayrıca Demokratik Sol Parti döneminde Bülent Ecevit’in seçim vaatleri arasında “ Boğaz ve DSP’nin Kanal Projesi” ismiyle yer aldığı bilinmektedir.