Emlak Vergisi İadesi Dilekçe Örneği

Emlak Vergisi Kanununca konut, iş yeri ve arsa sahipleri her yıl 2 eşit taksitte taşınmazlarına ait emlak vergisini ödemek zorundadırlar. Dileyen mükellefler isterler ise tek seferde emlak vergisini ödeyebilirler. Emlak vergisinin ilk taksiti mart, nisan, mayıs aylarında, ikinci taksiti ise aynı yılın kasım ayı sonuna kadar ödenebiliyor. Bunun yanında istisna olan haller var.
Bazı durumlarda Emlak Vergisinden muaf olunabiliyor. Bu durumlar işsizlik, dulluk, gazilik, şehit yakınlığı, ev hanımlığı, engelliler, yetimler Emlak vergisinden muaf tutuluyorlar. 1319 numaralı Emlak Vergisi Kanununda bu kişilerin 200 m²’yi geçmeyen tek meskenleri bulunuyor ise Emlak vergisinden muaf tutuluyorlar. Aynı şekilde bu şartlara sahip geliri olmayan sadece evi bulunan kişiler de bu muafiyetten yararlanıyor.
Türkiye Cumhuriyeti devleti bazı istisnai durumlarda özellikle ülkeye hizmet, kamu hizmeti ve vatandaş olarak zaten mağdur durumda olan vatandaşlarını vergi konusunda koruyup kollamaktadır. Bu şekilde zaten ekonomik, psikolojik, bedensel olarak mağduriyet yaşayan insanları topluma kazandırıp bir nebze olsun mağduriyetlerini giderme ve yaşam kalitelerini arttırma konusunda destekte bulunmaktadır.
Muafiyetten yararlanabilmenin de koşulları bulunuyor. Bunun için öncelikli olarak işsiz, dul, engelli, gazi, şehit yakını, ev hanımı olduğunu ya da herhangi bir geliri olmadığını kanıtlaması gerekiyor. Kanıtlayabilir nitelikteki belgeler ve Emlak Vergisi İadesi Dilekçesi ile belediyeye resmi başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Devletin sağlamış olduğu bu muafiyete rağmen hala Emlak Vergisinden muaf olduğunu bilmeden düzenli olarak vergi ödeyen mükellefler bulunmakta. Bu duruma göre fazla vergi ödeyen, muaf olduğunu bilmeden vergisini yatıran mükellefler, Emlak Vergisi İadesi Dilekçesi ile başvuru yapıp, paralarını geri alabiliyorlar.
Aşağıda Emlak Vergisi İadesi Dilekçe örneğini bulabilirsiniz. Dilekçenizi aşağıdaki gibi hazırlamanız ve şartları sağlamanız durumunda, ödemiş olduğunuz paranın iadesini almanız muhtemeldir.
Tarih : …./…/….
(Buraya Başvurulan Belediye Adı Yazılacak) BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
Emlak Vergisi Kanununun 8. Maddesine göre aşağıda vasıfları yazılı olan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını rica ederim.
– Hiçbir kazancım bulunmamaktadır. (Buraya alternatif olarak; Gaziyim, yetimim, engelliyim yazılabilir.)
-Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hisseli ya da tamamen şahsıma ait brüt yüz ölçümü 200 m2’yi geçmeyen bir meskenim dışında başka meskenim bulunmamakta.
– Bu meskenimi tatil zamanlarında dinlenme amacıyla değil, daimi olarak hayatımı sürdürmek üzere kullanmaktayım.
Üstte yazmış olduğum tüm bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
ADRES:
MÜKELLEF
Adı ve Soyadı
(İmza)
GAYRİMENKULÜN:
Bina Vergisi Sicil No: ………………………….
Belediyenin Adı: ……………………
Mahallesi: …………………..
Cadde ve Sokağı: ……………..
No: ………….
Bu konuya benzer içerikli olarak aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir: