Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

Ülkemizin jeolojik yapısı göz önünde bulundurulduğunda, yurdumuzun birçok bölgesinde fay hatları olduğunu ve bu fay hatlarının genelde yerleşim birimlerinin altından ya da yakınından geçtiğini hepimiz görmekteyiz. Sadece bu durumu bilmekle kalmayıp çeşitli zaman dilimlerinde gerçekleşen depremler de birçok yerleşim biriminde ki binalar yıkıldı ve insanlarımız bu binaların altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Devletimiz yaşanan bu acı tecrübelerden dolayı vatandaşlarını korumak ve yaşanacak herhangi bir deprem anında ve sonrasında maddi kayıpları en aza indirerek vatandaşlarına destek olabilmek adına 2000 yılında “Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK)”nu kurmuştur. Bu sigorta deprem anı ve sonrasında çıkan yangın, yer kaymaları, infilak, tsunami gibi afetlerde sigortalı vatandaşların maddi kayıplarını karşılayarak, deprem sonrası hayatlarına devam edebilme olanağını kendilerine vermiştir. Deprem boyutları gereği sadece bir bölgeyi değil, koca bir ülkenin ekonomisini etkileyebilecek bir yıkım olduğundan dolayı bu sigortayı yaptırmak vatandaşlarımızın sosyal sorumluluğudur aynı zamanda.
Peki, zorunlu deprem sigortasını yaptırmasak ne olur?
- Zorunlu deprem sigortası depremin evimizde yapmış olduğu yıkım ve hasarları (yangın, toprak kayması, infilak, tsunami) karşıladığı için yaptırmadığımız takdirde, tüm masrafları kendimiz karşılamak zorunda kalırız.
- Devlet deprem sonrası çeşitli yardımlar ile vatandaşlarına imkânlar sunar. Bu imkânların tamamından yararlanamazsınız.
- Deprem sigortanız olmadan, konut sigortası yaptıramazsınız.
- Deprem sigortası primleriniz, diğer mağdur depremzedelere de destek olacağından dolayı, sigorta yaptırmadığınızda sizin gibi depremzedelere de yardımda bulunamazsınız.
- Deprem sigortanızı yaptırmadığınız takdirde elektrik, su, doğalgaz gibi yaşamınızı sağlamanızda ana etken olan ihtiyaçlarınızı bağlatamaz, kiracı iseniz üzerinize alamasınız.
- Deprem sigortası yaptırmadığınızda daire yahut binanızın satış işlemlerini gerçekleştiremiyorsunuz.
Zorunlu deprem sigortası primleri çok yüksek olmadığından, vatandaşların ödeyebileceği şekilde düzenlenmiştir. Prim bedeli taşınmazın büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Zorunlu deprem sigortaları yetkili sigorta şirketleri tarafından ya da ilgili banka şubelerine giderek yapılabilmektedir. DASK yaptırabilmek için kişi kimlik bilgileri, bina adresi, tüzel kişiler için vergi bilgileri, tapu bilgileri gerekmektedir.
Zorunlu deprem sigortası sadece maddi kayıpları karşılamaktadır. Tüzel kişiler için kâr kaybı, işin durması gibi nedenler ile ortaya çıkan zararları da karşılar. Bununla beraber; bina kapsamında temelden başlayarak, ana duvarlar, yan duvarlar, asansörler, tavanlar, koridor ve çatılar, bacalar deprem sigortası kapsamında yer almaktadır. Zorunlu deprem sigortası maddi manevi tazminatı, bedeni zararları ve vefat durumunu teminatı altına alarak sigortalıyı korur ve deprem sonrasında biran önce toparlanarak hayatına devam etmesini sağlar.
Bu konuya benzer içeriğe sahip aşağıdaki konuların da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: