Yabancılara Konut Satış Şartları

Yabancı kişilerin Türkiye sınırları içerisinde taşınamaz mülk sahibi olabilmeleri için, kısıtlayıcı ve karşılıklılık hükümlerine uyması şartı koşulmuştur.
Karşılıklılık ilkesi nedir ?
Karşılıklılık etiği veya halk arasında Altın Kural olarak bilinen bu kuram, diğer kişilere karşı eşitliğin ve adaletin sağlandığına emin olunabilmesi açısından, bir kişinin herhangi bir davranışta bulunabilme hakkının olup olmadığına dair verilmiş kararı belgeleyen delildir.
Kısıtlayıcı Hüküm nedir ?
Yabancılara Konut Satış Şartları konusunda belirtilen kısıtlayıcı hüküm, Hükümet tarafından belirlenmiş olan yasaklı alanları kasıt etmektedir. Bu alanlar; Askeri yasak bölgeler, Güvenlik bölgeleri veya farklı sebeplerden dolayı, yabancılara satışı yasaklanmış olan kısıtlı bölge hükümleridir.
Yukarıda bahsedilen her iki şartta yerine getirildiği takdirde, yabancıların ülkemizde konut sahibi olmalarında herhangi bir engel yoktur. Talip oldukları mülkü satın alabilmek için yapmaları gereken işlemler ise;
- Satın alacağı taşınmaza ait tapu senedi ( Tapu senedi yok ise taşınmaza ait ada ve parsel numaralarını içeren yasal belge yada satıcının sözlü beyanı )
- Vatandaşı olduğu ülkenin yasal mercileri tarafından düzenlenmiş olan Kimlik belgesi veya pasaportu
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğrafı
- Satın alma işleminde istemde bulunan kişi vekil ise, vekaletine ilişkin belge
Bu işlemler esnasında talep edilecek olan harç miktarının, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından talep edilen ücret ile bir farkı bulunmamaktadır. Taşınmaz mülkün satışı esnasında alıcı kişiden malın rayiç bedelinin %3’ü oranında komisyon alınmaktadır. Bu bedelin yanı sıra ayrıca, maktu olarak döner sermaye ücreti tahsil edilecektir.
Alım işlemlerinde belirtilen tüm hususların harfiyen satış işlemlerinde de geçerlidir. Yabancı bir birey Türkiye sınırları dahilinde sahip olduğu bir taşınmaz mülkü satmak istediğinde, alım işleminde hazır bulundurduğu tüm belgelerin aynısı istenecektir.
Ülkemiz sınırları içerisinde yabancılar tarafından sahip olunan mülkler, kendi ülkelerindeki yasalara bağlı olarak satılamaz, devir edilemez. Aynı ülke vatandaşı iki kişi aralarında yapacakları devir işlemlerinde dahi Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına bağlı olarak ilgili bölgenin Tapu ve Kadastro dairesinde bu işlemleri gerçekleştirmelidirler.