Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Sit alanı nedir? Sit alanına inşaat yapımı

Sit alanı nedir? Sit alanına inşaat yapımı

Sit alanı, tarihte yaşamış medeniyetlerden bizlere miras kalan yapılarına ve bulunduğu bölgelere verilen genel bir isimdir. Medeniyetlerin yaşamış olduğu devirlerdeki Mimari, Ekonomik ve Sosyal olarak özelliklerini yansıtan kentler veya kent kalıntılarından oluşmaktadır. Sit alanı nedir? Sorusunun en sade cevabı olarak; Tarih açısından önem teşkil eden yerlerin ve tabiatının özellikleri ile birlikte korunması planlanan bölgelerdir, diyebiliriz.

Sit alanları kendi içinde 4 farklı maddeye ayrılmaktadır. Bu maddelerden bazıları kendi arasında derecelendirilebilir.

  • Arkeolojik Sit Alanı: İnsanoğlunun varoluş zamanından günümüze kadar uzanan eski uygarlıkların yaşamlarını sürdürdükleri yerüstü veya yer altı yerleşim bölgelerine verilen isimdir. Arkeolojik Sit Alanları kendi içinde 3 farklı dereceye ayrılır.
  • Derecede Arkeolojik Sit Alanı: Koruma hedefli bilimsel araştırmalar haricinde hiçbir şekilde değişiklik yapılamayacak olan alanlardır.
  • Derecede Arkeolojik Sit Alanı: Koruma hedefli olan, ancak gerek görüldüğü takdirde kullanıma açılabilecek ve şartları bağlı olduğu kurul tarafından belirlenecek olan bölgelerdir.
  • Derecede Arkeolojik Sit Alanı: Kullanma veya koruma doğrultusunda yeni karar ve düzenlemelere açık olan alanlardır.
  • Doğal Sit Alanları: Tarihi medeniyetler ile ilgisi bulunmayan, doğa tarafından kendiliğinden oluşmuş yer altı, su altı ve yer üstü gibi alanlarda bulunan ve korunması gereken bölgelerdir. ( Nevşehir / Göreme / Kapadokya’da bulunan Peri Bacaları gibi )
  • Derecede Doğal Sit Alanı: Bilimsel koruma konusunda evrensel değerlerlere sahip olan, eşsiz özellik ve güzelliklerin görüldüğü, bilimsel çalışmalar dışında hiçbir şekilde değişime açık olmayan bölgelerdir.
  • Derecede Doğal Sit Alanı: Kamu yararı göz önüne alınarak deformasyona uğramaması şartı ile kullanıma açılabilecek bölgeler
  • Derecede Doğal Sit Alanı: Bulunduğu bölgenin potansiyeli ve kullanım amacı göz önüne alınarak barınma ve konut kullanımına sahip olunabilecek bölgeler.
  • Kentsel Sit Alanı: Yöresel nitelik, sanat ve sosyo kültürel gibi bir çok değere sahip olan ve korunması amaçlanan bölgelerdir.
  • Tarihi Sit Alanı: Askeri harp tarihi ve Milli tarih gibi konular açısından önem arz eden olayların geliştiği bölgelerin doğal yapıları ile birlikte koruma altına alınan bölgeler. ( Gelibolu yarım adası gibi )
ÖNEMLİ  Türk firmaları Kerkük’ün yine imarında rol oynuyor

Yukarıda anlattığımız maddeler doğrultusunda Sit alanına inşaat yapımı hakkında birçok soruya cevap bulabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ