Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Mahkeme Kararına Rağmen Evi Tahliye Etmeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Mahkeme Kararına Rağmen Evi Tahliye Etmeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Mahkeme kararına rağmen evi tahliye etmeyen kiracıya karşı yasal olarak yapılacak işlemleri sizler için derledik…

Kiracı Mahkeme Kararına Rağmen Evden Çıkmıyorsa

Tahliye sonucuna rağmen kiracı evi boşaltmıyorsa, icraya vermek gerekiyor. Mahkeme kararına göre buna ilamlı icra denir.

Bu karara itiraz çok kısıtlıdır çünkü mahkeme kararı olması sebebiyle kiracının itiraz hakkı yoktur.

Kiracı tebliğ aldıktan sonra yine kirayı kiralanan yeri boşaltmıyorsa icra memuru kanalıyla gerekirse çilingir vasıtasıyla konuta girilir varsa İçerdeki eşyalar yediemine alınır daha sonra kiralanan yer tutanak altına alınarak ne olup olmadığı nasıl olduğu, hangi saatte girildiği polis memurları icra memuru ile birlikte bu şekilde tutanak altına alınan konut mal sahibine anahtarla birlikte teslim edilir.

Tahliye için 2 Seçenek

Kiralanan taşınmazın, kira borçlarının ödenmemesi sebebiyle tahliye edilmesinin uygulamada iki tane yolu vardır.

Bunlardan ilki ve icra yoluyla tahliyeye nazaran daha zahmetli olan ve uzun zaman alanı: bir kira dönemi içerisindeki iki haklı ihtarda bulunmaktır. Bu yolda bir kira dönemi içerisinde ödenmeyen kiralar için iki kez ihtarda bulunmak gerekecektir.

Bu ihtarların herhangi bir nitelikli şekil şartı olmasa da içeriğinin tespiti açısından noterden yapılması önemlidir. Bir diğer yol ise daha pratik olan ödenmeyen kira borçları hakkında tahliye talepli icra takibi başlatarak, borçluyu temerrüde düşürme yoluyla tahliye edilmesi olacaktır.

Kiralanan, taşınmazın icra yoluyla yani temerrüt nedeniyle tahliyesinin iki pratik faydası vardır.

Bunlardan ilki, kira alacağına ilişkin başlatılan takibin ihtar sayılacağı, diğer bir ifadeyle aynı noter kanalıyla borçlu kiracıya ihtar çekiliyormuş gibi hüküm doğuracağı ve ilk olarak aktarılan iki haklı ihtara dayanma imkanının da doğacağıdır.

İkinci pratik yol ise, bu yola başvurarak tahliye henüz gerçekleşmeden dahi alacağa karşı haciz yoluna gidilebilmesi ve alacağın tahsili için gerekli tedbirlerin uygulanması olacaktır. Burada önemli bir husus atlanmamalıdır. İcra daireleri ve bazı icra mahkemeleri damga vergisi konusunda titiz davranmaktadır.

ÖNEMLİ  Kiracı Hangi Gerekçelerle Çıkarılır?

İş yeri kiralarında bazı icra daireleri, damga vergisini yatırılmadan icra takibini başlatmamakta, hatta bazı icra mahkemeleri de karar vermemektedir. Özellikle kiralanan iş yerleri hakkında, tahliye talepli takip başlatırken bu hususa dikkat edilmelidir.

Uygulamada 7/30 icra takibi denilen bu yolda öncelikle icra dairesinde bir icra takibi başlatılacak ve borçlu/kiracı için ödeme emrinde “7 gün içerisinde borç ödenmezse haciz yapılacağı ve 30 gün içerisinde tüm kira borcu fer’ileri ile birlikte kapatılmazsa kira sözleşmesinin fesh olunduğu ve kiralananın tahliye olunacağı” ihtar edilecektir. Buradaki 7 günlük süre ilamsız icra takiplerindeki genel haciz süresidir. Ancak 30 günlük süre İcra İflas Kanunu’ndan kaynaklanmaz. Bu süre 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’ndan kaynaklanmaktadır.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ