Köyde ev yapma şartları

Türk milleti olarak genelde köy hayatına gıpta ile bakan bir milletiz. Babalarımız veya dedelerimizin sürekli emekli olduktan sonra köye yerleşmek, bahçe ekip-dikmek gibi hayallerini her 10 kişiden 9’u dinlemiştir. Bu hayalini gerçekleştirmek için koşturmaya başlayanları bazı yasal prosedürler beklemekte. Miras yolu ile size intikal etmiş ya da yeni aldığınız bir arsaya ev yaparak yaşam alanı oluşturmak istiyorsunuz. Bunu gerçekleştirebilmeniz için imarda kullanacağınız arsa ile ilgili olarak bazı kurumlardan izin ve belgeler almanız gerekli.
Köy mevkiinde bulunan arsanızın konumuna göre değişkenlik gösteren 2 farklı yol bulunmakta. Bunlardan birincisi ev yapacağınız arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içinde olması diğeri ise dışında olması olarak farklı işlemler gerekiyor. Köyde ev yapma şartları ise yerleşik alan içine inşa edilecek binaları kapsamaktadır. Eğer sizde hayallerinizin peşinden koşarak bir ev yapmaya çalışacaksanız veya mevcut olan evinizi restore etmek için yenileyecekseniz, aşağıdaki gerekli olan yasal işlemleri yapmanızı tavsiye ederiz.
Köy inşaat ruhsatı için gerekli işlemler;
Öncelikle inşası yapılacak olan binanın mutlaka köy sınırları içerisinde olması gerekmektedir. Bu sınırlar içerisine yapılacak olan inşaatın ilk etapta Köy ihtiyar heyetinden izin alması gerekmektedir. Yani diğer bir deyimle, köy halkı sizi istemiyorsa ev yapamazsınız.
Köyün bağlı bulunduğu ildeki valiliğe giderek inşaat izni talebinde bulunmanız gerekiyor. Valilik tarafından sağlanacak olan izin ile birlikte ilgili elektrik, su, doğalgaz, telefon vb. müdürlüklerine giderek yeni yapınıza hizmet verilmesi için dilekçe vermeniz gerekmekte.
Yapacağınız inşaatın tamamlanması durumunda, valilik tarafından görevlendirilen ekipler ziyaretinize gelerek yapının fen ve sağlık açısından uygunluğunu kontrol edecektir. Bu noktada binanın iç ve dış boyası dahil olmak üzere bir çok nokta titizlikle incelenerek rapor tutulacaktır. Yazılacak olan raporun lehinize olması için sizlere tavsiyemiz; arsanızın imar sınırlarını hiçbir şekilde aşmamanızdır. Hazineye veya bir başka kişiye ait olan 1 metrelik toprağı dahi ihlal ederseniz, rapor aleyhinize çıkarak cezai işlem süreci başlayacaktır.
Köyde ev yapma şartları yukarıda belirtildiği gibidir, bu şartlara ek olarak sizlere verebileceğimiz en önemli tavsiye ise; Evinizi yapmadan önce kanalizasyondan, elektriğe kadar tüm alt ve üst yapı işlemleri için gerekli kurumlar ile görüşmeniz olacaktır.