Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Konut Alırken Karşımıza Çıkabilecek Ek Masraflara Dikkat!

Konut Alırken Karşımıza Çıkabilecek Ek Masraflara Dikkat!

Konut alırken çıkan masraflar oldukça farklı türdedir. Konut satın alınırken ödenmesi para miktarı yalnızca evin bedeli değildir. Konut almayı planlayanlar bu masrafların her birini göz önüne almalıdırlar; aksi takdirde beklenenden çok daha fazla sürpriz masraf ile karşılaşıldığında bütçe konusunda sıkıntı yaşanabilmektedir.

Ev alırken çıkan masraflar oldukça farklı türdedir. Ev satın alınırken ödenmesi para miktarı yalnızca evin bedeli değildir. Konut almayı planlayanlar bu masrafların her birini göz önüne almalıdırlar; aksi takdirde beklenenden çok daha fazla sürpriz masraf ile karşılaşıldığında bütçe konusunda sıkıntı yaşanabilmektedir.

Emlakçı Komisyonu

Ev alma sürecinde ortaya çıkabilecek masraflardan bir diğeri gayrimenkul danışmanı hizmet bedelidir.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince gayrimenkul danışmanları, hem ev sahibinden hem de evin alıcısından ayrı ayrı yüzde 2 + KDV (yüzde 18) oranında hizmet bedeli talep edebilmektedir.

Gayrimenkul danışmanı, alıcı ve satıcı ile anlaşarak daha farklı miktarda hizmet bedeli de alabilir

Kredi Masrafları

Konut kredisi kullanacaksanız ödeyeceğiniz taksit faizlerini ve peşinat miktarlarını detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Bankalar kredi kullandırmada ek masraflar çıkarmaktadır. Bunları mutlaka öğrenin.

DASK

Ev alırken tapu devri işlemi sırasında DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi de istenmektedir. Bu sigorta, her yıl yenilenir ve ev alırken alıcının bu sigortayı kendi adına taşıması gerekmektedir.

Tapu Masrafları

Alıcı ile satıcıdan alınan ve ev satış bedelinin toplamda yüzde 4 miktarında olan tapu harç bedeli ev alırken yapılan masraflar arasındadır. 

Ev alırken tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekir. Bu miktar her yıl ilgili kurumlarca belirlenir ve tapu daireleri aracılığı ile ödeme yapılır.

Vergiler

Her ev sahibi, ev değeri üzerinden hesaplanan Emlak Vergisi’ne tabidir. Ev aldıktan sonraki yılla birlikte her sene bu verginin ödenmesi zorunludur.

ÖNEMLİ  Apartman Çatı Tamir Masrafını Kim Öder?

Ev alırken yapılan masraflar arasında olmasa da ev sahibi olduktan sonra ortaya bir gider daha çıkmaktadır.

Çöp Vergisi olarak da bilinen Çevre Temizlik Vergisi, su tüketimi baz alınarak hesaplanmakta ve yılda iki taksit halinde ödenmektedir

Tadilat

Satın alınan ev sıfır değilse beraberinde tadilat masrafları ortaya çıkabilmektedir. Satın alınacak evin önceden iyice incelenip tadilat masraflarının hesaplanması, bütçenin doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamaktadır.

Abonelikler

Elektrik, su, doğal gaz ve internet gibi hizmetlerden yararlanmak için abonelikler açtırmanız gerekmektedir. Önceki abonelikleri yeni eve taşımanız da mümkündür. Bu noktada taşıma bedeli bir masraf olabilmektedir.

Taşınma

Yeni evinizi aldıktan sonra eşyalarınızın eve taşınması içinde taşıma firmalarına ödeme yapmanız gerekiyor.

Eşyaların Yenilenmesi

“Benim eşyalarım tam. Hiçbir şeyimi değiştirmem,” diyebilirsiniz ama bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Yeni evinizin duvarlarının ve ankastre mutfağın renginden odaların büyüklük ve küçüklüğüne kadar birçok etken, eşya yenilemeye gitmenize sebep olabiliyor.

Evde baskın olan renklere göre store ve zebra perdelerinizi yenilemek isteyebilirsiniz. Odalarınız küçük ise bazı eşyalarınızı gözden çıkarıp yerine daha ergonomik parçalar almaya gidebilirsiniz. Yahut odalarınız çok büyük ise ek eşyalarla ve halılarla boş alanları doldurmayı düşünebilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ