Kira Sözleşmesinde Püf Noktalar!
İçindekiler
Kira sözleşmeleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir çok nokta bulunuyor. İşte kira sözleşmesinde mutlaka olması gereken maddeler
Konut kira sözleşmelerinde iki tarafın da ciddi bir yük altına girmesi ve alınan yeni kararlarla sözleşmelerin yeniden konuşulmaya başlanması, bu sözleşmelerde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu da gündeme getirdi.
Tapu bilgileri ve konutun özellikleri net belirtilmeli
Kiralanan konutun net metrekaresi ölçülüp, sözleşmeye işlenmesinde fayda vardır.
Ayrıca tapu bilgileriyle kiralanan yerin bilgilerinin eşleşmesi, sözleşmeyi imzalayan kişinin tapuda gözüken kişiyle aynı olduğunun/yetkili olduğunun tespit edilmesi kiracılar için önem arz etmektedir.
Kira bedeli ve ödeme zamanı şaibe yaratmamalı
Kira bedelinin net olarak belirlenmesinde fayda olup, eğer ödenecekse KDV’nin de hesaba katılması yerinde olacaktır.
Kira ödeme zamanı net şekilde belli olmalı ve paranın yatacağı banka hesap bilgileri sözleşmeye eklenmelidir.
Zaten konut kiralarında aylık 500 lirayı aşan miktarlardaki kiranın banka veya PTT üzerinden ödenmesi zorunludur.
Depotizo belirlenmeli ve vadeli mevduat hesabında tutulmalı
Kiracıdan 3 aylık kira bedelini aşmamak kaydıyla ne kadar depozito alınacağı belirlenmeli ve bu meblağ vadeli mevduat hesabında tutulmalıdır.
Konutta demirbaş tespiti yapılmalı
Konuttaki demirbaş tespiti yapılmalı, eşyalar (mümkünse fotoğraflarla) tutanak altına alınmalıdır.
Aidat ve diğer giderleri kim ödeyecek kararlaştırılmalı
Aidat ve sair giderleri kimin hangi miktarda ödeyeceği hususu kararlaştırılmalıdır.
Ayrıca özellikle aidat borcunun neleri kapsadığı, mevzuat kapsamında kimin hangi borçlardan sorumlu olduğuna dair önceden bilgi sahibi olunmasında fayda vardır.
Kiracı ödemelerini aksatmazsa sözleşme kendiliğinden uzuyor
Eğer kiracı ödemelerini aksatmazsa kira sözleşmesi kendiliğinden uzayacak olup kiracı, sözleşme üzerindeki süre ile bağlı değildir.
Bu sebeple 10 yıllık uzama süresi boyunca kiraya verenlerin kiracıyı serbest şekilde çıkaramayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Kefalet alınacaksa ne gerekir?
Kefalet alınacaksa kefilin el yazısıyla alınması gerektiği, süre ve miktar ile kararlaştırılmasının zorunlu olduğu gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Kullanım hakkının devri konusunda anlaşılmalı
Kiracının kiralanan gayrimenkulü alt kiraya (kullanım hakkını) verip veremeyeceği, kiraya verenin bunu engelleme hakkının olup olamayacağı gibi hususlar üzerinde uzlaşılmalıdır.
Eğer arzu ediliyorsa kira sözleşmesinin devrine ilişkin tarafların isteklerine göre özel hükümler eklenebilecektir.
Kiracı tadilat yapılacaksa kapsamını belirtmeli
Kiracının tadilat yapıp yapamayacağı üzerinde anlaşılmalı, tadilatın kapsamı belirtilmeli, kira ilişkisi (gerek doğal yollardan gerekse de erken fesih ile) sona erdiğinde tadilatla elde edilen değerin kime kalacağı belirlenmelidir.
Sözleşme tapuya şerh edilmek isteniyorsa eklenmeli
Eğer kira sözleşmesi tapuya şerh edilmek isteniyorsa bu hususun da sözleşmeye eklenmesinde fayda olacaktır.
Konuttaki mevcut kiracı durumu ve evin nasıl teslim alındığı işlenmeli
Taşınmazın nasıl teslim alındığı (mümkünse fotoğraflarla) ve nasıl teslim edileceği sözleşmeye eklenmelidir.
Ayrıca tarafların özel durumları varsa (örneğin konutta hala bir kiracı varsa ve o kiracı konutu tahliye edecekse) bunların da sözleşmeye işlenmesi yararlı olacaktır.
Kiracının erken feshetmesi durumunda neler olur?
Kiracının erken feshetmek istemesi durumunda ne kadar süre önce bunu hangi yollarla mal sahibine bildirmesi gerektiğinin kararlaştırılması da özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir.
Kira sözleşmesinin hukuka aykırı şekilde erken feshedilmesi halinde kiracının bir cezai şart ödeyeceği kararlaştırılabilecektir.
Ancak bu cezai şart, tüm kiraların muaccel hale geleceği şeklinde olamayacaktır.
Sözleşmeyi noter vasıtasıyla yapmak yerinde olur
Kira sözleşmesini noterlik vasıtasıyla yapmak da ileride ortaya çıkabilecek “sahte sözleşme” iddialarını def etmek ve özellikle tahliye aşamasında ev sahibine zaman kazandırmak için kullanılabilecek yollardandır.
Sözleşmeleri saklayın
Kira sözleşmesinin imzalandığı gün tahliye taahhüdü alınamayacaktır. İmzaları yetkili kişilerin imzalayıp imzalamadığına ve hatta imzaların gerçekliğine dikkat edilmeli, gerekirse imza sirküleri / imza beyannamesi ile kontrol edilmelidir. Kira sözleşmesinin süresi sona ermiş olmasına rağmen saklanmasında fayda olacaktır.