Engelliler Emlak Vergisi Öder mi?

Doğuştan veya sonradan kendi işlerini yapıp hayatını idame ettirecek durumu olmayan zihinsel ve bedensel eksiklikleri bulunan engelli ve özürlü vatandaşlar, topluma kazandırabilme ve yaşam devamlılığını sağlayabilme adına devletimiz tarafından güvence altına alınmışlardır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’da bu konuda çalışmalar yapmış ve oy birliği ile 3447 sayılı, “ Sakat Kişi Hakları Beyannamesi “ çıkararak, dünya çağında sakat ve özürlü kişilerin hayat kalitesini arttırmak ve günlük hayata katarak birey olarak özgüven sağlamaları hususunda önemli adımlar atmıştır. Engelli ve özürlü bireyleri, hem kendilerine hem de çevreye katkıda bulunabilecek, çalışma hayatı ve sosyal hayatta ki birçok faaliyete dahil olabilecek düzeye getirme amacı ile desteklemektedirler.
Ülkemizde sakat ve engelli bireyleri destekleme ve topluma kazandırabilme adına devletimiz birçok konuda çalışmalar yapmaktadır. Bunlardan biri de engelli vatandaşların devlete ödediği vergi yükü üzerinden muafiyetler ya da indirimlerdir. Vergisel avantajlardan biri 2006 yılı itibari ile çıkarılan Emlak Vergisi indirim oranlarıdır. Emlak Vergisi Kanunu 8. Maddede yapılan değişlik ile yaşamını idame ettirdiği 200 m² ye kadar tek evi bulunan engellilerden Emlak Vergisi indirimi sınırsız yapılabilecek, dolayısı ile muaf tutulabilecektir. Bu yetki Bakanlar Kuruluna verilmiştir ve muafiyet, indirim hakkını kullanmak isteyen engelli bireyler başvuruları sonucu gerekli şartları taşıdıkları takdirde emlak vergisinden muaf tutulmaktadırlar.
Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen engelli ve sakat vatandaşlar bu durumu kanıtlayabiliyor olmalıdır. Bunun için tam donanımlı bir hastaneden alınmış sağlık kurulu raporu ile belediyelerin ilgili birimlerine başvuruda bulunmalı ve bu şekilde engelli olduğunu belgelemek zorundadır.
Bununla beraber Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen engelliler öncelikle www.gelirler.gov.tr adresine girerek burada ki dilekçe örneğinin çıktısını alıp doldurmalı ve sağlık kurulundan aldıkları belgeleri dilekçe örneği ile birleştirip konutun bulunduğu ilçenin belediyesine sunmalıdırlar. Engelli vatandaşın 200 m²’yi aşmayan evi dinlenme amaçlı sürekli kullanılmayan bir ev ise emlak vergisinden muaf tutulamaz. Bu durumda bu ev için belirlenen oranda Emlak vergisi her sene 2 parça halinde engelli vatandaştan alınır.
Emlak vergisi muafiyetinde engelli illa sahip olduğu 200 m²’lik evde oturmak zorunda değil. Evini kiraya verip başka bir evde ikamet edebilir. Bu durumda yine emlak vergisinden muaf tutulur. Engellilerin 200 m² aşan şahsına ait birden fazla evi var ise yahut başka bir eve hisseli olarak ortak ise bu durumda emlak vergisi muafiyetinden yararlanamaz. Sahip olduğu mesken üzerinde ki hissesi üzerinden emlak vergisi hesaplanarak ödemesi gerekir.
Konuyla ilgili benzer içerikli olarak aşağıdaki konuların da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: