Emlakçılık için gerekenler
Günümüzde Emlakçılık için gerekenler listesinde herhangi bir eğitim şartı veya diploma aranmamaktadır. Aşağıda belirteceğimiz listedeki işlemleri yerine getiren herkes emlakçı olabilmektedir. Emlakçılar bulundukları semte veya ile göre satış ve kiralama işlemlerinden komisyon elde ederek güzel paralar kazanmaktadırlar. Bu işi daha da ilerletip büyütenler ise kendi bünyesinde alım satım işlemi yaparak kar marjını artırmaktadırlar. Emlakçı olabilmek için herhangi bir eğitim ve diploma gerekmediği için günümüzde neredeyse emekli olanların %30’u hobi olarak emlakçılık yapmaktadırlar. Tuttukları küçük bir dükkân ile çevredeki kiralık ve satılık evlerin listesini çıkartarak komisyon almakta ve geçimlerini sağlamaktadırlar. Şuan tasarı aşamasında olan ve yakın bir zamanda yürürlüğe girmesi beklenen kanun tasarısında ise; Emlakçı olmak isteyenlerin liseden sonra iki yıllık emlakçılık meslek yüksek okulunu okumaları gerekecektir. Kanun tasarısı yürürlüğe girerek yasalaştığı andan itibaren Emlakçılık için ne gerekir listesinde ilk sırada Emlakçılık Meslek Yüksek Okulu Diploması gelecektir.
Günümüzde Emlakçılık için gerekenler;
- Vergi mükellefi olmak ( vergi dairesine kayıt )
- Emlakçılar oda kaydı ( meslek odası yeni iş yeri kaydı )
- Bağ-kur kaydı
- Belediye ruhsatı
Vergi mükellefi olmak: Vergi dairesine vergi mükellefi olmak için yapacağınız başvuruda, yanınızda bulundurmanız gerekenler:
- Nüfus cüzdanı sureti
- İkametgâh ilmühaberi ( Kaymakamlık, Nüfus Müdürlüğü ve Muhtarlardan alınabilir )
- İmza Sirküleri ( Noterden alınabilir )
- Tapu Fotokopisi ( Dükkân sahibinden alınabilir )
- İşe Başlama Formu ( Esnaf ve Sanatkârlar Odasından temin edilebilir. )
Yukarıdaki evraklar tamamlanarak başvuru yapıldıktan sonra vergi dairesinden görevli kişiler dükkân adresinize gelerek yoklama yapacaktır. Bu yoklamaya istinaden size vermişi oldukları fiş ile vergi dairesine müracaat ederek vergi levhanızı tasdik ettirebilir ve bu levha ile birlikte alacağınız fatura tasdik ve basım yazısı ile birlikte fatura batırabilirsiniz. Bulunduğunuz ildeki meslek odasına veya derneğine başvuru yaparak, meslek odası kaydını gerçekleştirebilirsiniz. Fatura veya fiş yazısı alabilmek için bu başvuru gereklidir.
Oda kaydı sırasında sizden istenecek olan belgeler:
- 5 Adet vesikalık fotoğraf
- İkametgâh ilmühaberi
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Vergi Levhası Fotokopisi
- Diploma Fotokopisi ( Son mezun olduğunuz okulun )
- Vergi levhasında yazan işe başlama tarihi ile Bağ-Kur kaydınızı yaptırabilirsiniz. Bağ-kura sadece vergi levhanız ve kimliğiniz ile gidebilirsiniz.
- İşe başlama formu için Esnaf ve Sanatkârlar Odasına gitmeniz gerekecektir.
Emlakçılık için gerekenler listesinde olan işe başlama formu için gerekli belgeler ise:
- Vergi Levhası Fotokopisi
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Resimli İkametgâh İlmühaberi
Yukarıda belirtmiş olduğumuz işlemleri gerçekleştirerek sizde emlakçı olabilirsiniz. Unutmayın ki emlakçı olmak sadece çevrenizdeki kiralık veya satılık evleri bilip müşterilere göstermek değil, bir gayrimenkul danışmanı olmaktır.