Emlak ve Çöp Vergisi 2 Taksit Ödemeleri Başladı

İçindekiler
Emlak ve çöp vergisi 2.taksit ödemeleri 1 Kasım itibariyle başladı. Peki emlak vergisi nedir, kimler öder, kimler muaf ? Haberimizde…
EMLAK VE ÇÖP VERGİSİ 2.TAKSİT ÖDEMELERİ BAŞLADI
Bu ay başı itibariyle (Kasım) emlak ve çöp vergisinin 2. taksit dönemi de başlamış oldu. Mükelleflerin ödemelerini ay sonuna kadar yapmaları gerekiyor. Aksi durumda ödemenin 1 Aralık’a sarkması halinde vergi mükelleflerine aylık vergi cezası uygulanıyor. Kasım ayında 2.taksidi ödenen emlak ve çöp vergisinin ödemeleri anlaşmalı bankalardan veya belediye veznelerinden yapılabiliyor. Mükelleflerin ödemeleri gereken bedel, sahip olunan taşınmaz malın türüne ve değerine göre değişiyor.
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER?
Emlak vergisini Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkul sahipleri ödemekle mükelleftir. Kanunda belirtilen istisnai durumlar hariç sahip olunan tüm gayrimenkuller için ödeme yapılması gerekiyor. Paylı mülkiyette malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.
EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?
Yalnız tek konuta sahip başka geliri olmayan ev hanımları, gaziler, emekliler, işsizler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor. Muafiyet için ilçe belediyesine müracaat edilmesi gerekiyor.
EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?
Emlak vergisi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyesinden yapılabiliyor. Ayrıca gayrimenkulün bir başka şehirde yer alması halinde vergi ödemeleri diğer belediyelerden yapılabilecek. Yine e-belediye sistemi üzerinden veya PTT aracılığı ile de ödeme yapılabilecek.
NE KADAR VERGİ ÖDERİM?
Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
ARSA VE ARAZİLER İÇİN EMLAK VERGİSİ
Arsa ve arazilerde ise vergi oranlarıysa şöyle, Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile hesaplanıyor.
ÇEVRE VE TEMİZLİK VERGİSİ
Halk arasında “çöp vergisi” olarakta bilinen Çevre temizlik vergisini yine konut ve işyeri sahipleri ödemekle mükellef. Gayrimenkulde kiracı olması halinde vergi mükellefi de kiracı oluyor. Buna karşın, boş durumda olan ve kullanılmayan iş yeri ile evler için çöp vergisi ödemesi yapılmıyor. İşyerlerinin muafiyeti için de belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Konutların vergi borcu su faturasına yansıtıldığından aboneliğin kapatılması halinde vergi de kesilmiyor. Faturanın ödenmesi halinde vergi borcu da ödenmiş oluyor. İş yerleri için çöp vergisi ödemesi ilçe belediyesinde yapılıyor. Ödemeler e-belediye sistemi üzerinden veya PTT aracılığı ile de yapılabiliyor.
NE KADAR ÇÖP VERGİSİ ÖDERİM?
Gayrimenkule ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanacak. Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi ise altta yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ediliyor.