Aidat Ödemek Zorunda Mıyım?

Günümüz dünyasında artık bir çok aile site içerisinde oturmakta. Sitelerin olmazsa olmazı aidatları ödemek zorunda mıyız? Ödenmeyen aidatlar için yaptırım nedir?
Site yaşantısında bina ve çevresinin zorunlu giderleri için yönetimin talep ettiği ücrete aidat diyoruz. Aidatlar ile yönetim, güvenlik, ortak kullanım alanlarının bakımı düzenlenmesi veya yenilenmesi, kapıcı maaşı, ortak aydınlatma, hatta bina çevresinde yer alan çiçeklerin sulanması gibi giderler için aidatları kullanılır. Bina sakinleri arasında giderler pay edilerek belirlenen aidatlar kimisi için zornlu bir giderken kimine göre ise gereksiz olduğu düşünülmekte. Pek çok binada aidat yüzünden yönetici ile tartışmalar çıkmaktadır. Bir yere kadar herkesin ödemesi gereken aidatlarda bazı gereksiz harcamalar bina sakinlerince eleştirilmektedir. Peki aidat konusunda bir yaptırım var mı, gereksiz harcamalar için yönetim nasıl uyarılır?
Aidat mutlaka toplanması gereken bir gider masrafıdır. Bu herkesçe kabul edilmelidir. Aidat toplanmadığında bina içi ve çevresinde karmaşa ve düzensizlik oluşur. Binalarda yönetici seçimi yapılırken aday çıkmamasının ana nedini aidat olsa gerek. Yöneticiliği en çileli işi aidatları zamanında toplayarak ayı kazasız kapatmaktır.
AİDAT ÖDEMEYENLER İÇİN HUKUKİ YAPTIRIM
Her yerde olduğu gibi bina içerisinde yaşanacak anlaşmazlıkta da çözüm hukuka başvurmaktır. İnsanların toplu yaşadığı yerlerde düzen sağlanması için mutlaka kurallar ve bu kurallara uymayanlar için yaptırımlar olmalıdır. Sitelerde en çok yaşanan sıkıntı elbette aidatların zamanında toplanamaması, bundan dolayıda binada işlerin aksaması olmakta. Böyle durumlarda site yönetimi aidat ödemeyen kat sahibi veya kiracı hakkında icra takibi başlatabilmektedir. Bu durumda kat sahibi veya kiracı duruma itirazını yine kuruma yapabilmektedir.
AİDAT ÖDENMEDİĞİ DURUMLARDA İŞLEYİŞ
a) Kanuna göre bina sakinleri yönetimin belirlediği aidatları ödemekle yükümlüdür.
b) Bina giderleri bina sakinlerin eşit şekilde dağıtılmalıdır. Farklı bir uygulamada sakinler duruma itiraz edebilirler.
c) Bina sakinleri aidat ödemeyenler hakkında yönetimle işbirliği yaparak icra takibi başlatabilirler.
d) Mülk sahibi ve kiracı aynı şekilde aidat gecikmesinden sorumludurlar. Yani kiracı aidat ödemesini geciktirmiş ise kkat sahibi de bundan etkilenmektedir. Bunun sonucunda kat malikine yani kat sahibine haciz işlemi bile uygulanabilmektedir. Bu duruma düşmemek için kat sahibi kiracıya aidat için protesto göndererek sorumluluğu üzerinden atabilir.
e) Kat sahibi binada oturmuyor olsa da aidat ödemesi gerekir. Kiracı aidat ödemesini geciktirdiğinde kat sahibi de bu durumdan sorumludur. İcra takibi kat sahibi üzerinde de görülmektedir.
f) Aidatı gecikerek ödeyen kişi her ay için yüzde 5 gecikme zammı ödemek zorundandır. Ödenecek 1 aylık aidat gideri 200 lira ise üzerine 1 aylık gecikme ile ödeme yapılmışsa 210 lira ödemek zorundadır. Ancak genelde bu durum uygulanmaz ve anlaşma yoluna gidilir.
Tüm bu işlemlere karşılık ödenmeyen aidat karşılığında diğer kat yaşayanları ödenmeyen aidat miktarı üzerinde kanuna göre ipotek haklarını kullanabilmektedirler.
GECİKME ZAMMI
Aiatın ödenmediği durumlarda kanun gereği her ay için yüzde 5’lik gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammının uygulanması için icra takibinin başlamış olması gerekir. Kat sahibi ya da kiracı bu duruma itiraz edebilir.
Aidatların ne zaman ve ne kadar ödeneceği bina sakinlerince belirlenen bina yöneticisi ve yardımcılarınca belirlenir. Bina sakinleri aidatlar ve giderler ilgili sorularını ve eleştirilerini dilekçe yazarak kayıt defterinde bunu tespit ettirerek yapabilirler. Sözlü sorular veya eleştiriler yazılı tespit gibi olmadığından ilerde doğacak anlaşmazlık durumlarında herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır. Bu duruma düşmek istemeyen bina sakinleri taleplerini mutlaka toplantı tutanaklarına veya dilekçe yoluyla tespit edilmesini sağlamalıdır. Şunu asla unutmamak gerekir ki ortak yaşanılan alanların kaçınılmaz masrafları mutlaka olacağından aidat bir zarurettir ve ödenmesi gerekir.