Yabancıya Konut Satışı için Ayrı Birim

Yapılan düzenlemer yabancıya konut satışında rekor artış getirince hükümet harekete geçti, bakanlık bünyesinde ayrı bir birim kuruluyor
BAKANLIKTA YENİ BİR BİRİM KURULUYOR
Konut sektörüne yönelik 2 düzenleme yabancı alıcı tarafından rekor üstüne rekor kırdırınca hükümet harekete geçti. Bu yıl 40 bin bandını aşarak 10 milyar dolar getiri sağlaması beklenen alana yönelik bakanlık bünyesinde yeni bir birim getirilecek.
KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ
Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve faizlerin yıllıkta yüzde 3’lere çıkmasının ardından konut satışlarında yaşanan düşüş Kasım ayı verilerinde de görüldü. Son gelen rakamlara bakıldığında konut satışında yüzde 27 azalma kaydedildiği belirlendi. Ancak içeride rakamlar düşerken dikkat çeken bir hareketlilik de göze çarptı.
YABANCIYA KONUT SATIŞINDA REKOR ÜSTÜNE REKOR
Dövizdeki yükselişin ortaya çıkardığı fırsat, oturum izni için tanınan 1 milyon dolarlık yatırım limitinin 250 bin dolara çekilmesiyle birleşmesi, yabancıların Türkiye’deki konutlara ilgisini oldukça artırdı.
Yabancıya konut satışında Ağustos ayında başlayan yukarı yönlü ivme Kasım ayında da artış gösterdi. Ağustos ayında yüzde 129, Eylül’de yüzde 151, Ekim’de yüzde 134 şeklinde gerçekleşen artış oranı Kasım ayında ise yüzde 117 oldu.
YABANCIYA AYLIK 5 BİN KONUT SATILIYOR
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yabancıya satışı yapılan konut sayısı 2 binli seviyelerde iken 2018 Kasım ayında bu rakam 5 bin bandına yaklaştı.
Yabancıların konut tercihinde de zirve hiç değişmedi. Satılan konutların büyük bölümünü İstanbul’da kaydedildi. İstanbul’u ise değişkenlik göstermek kaydıyla sırasıyla Antalya, Bursa, Ankara, Yalova, Trabzon ve Sakarya izledi. Türkiye’den konut satın alanların uyruklarına bakıldığında orada da uzun zamandır Irak’ın liderliği kaptırmadığı görüldü. Irak’ı ise İran, Suudi Arabistan, Rusya, Kuveyt, Afganistan ve Almanya izliyor.
YILLIK 40 BİN KONUT SATIŞI BEKLENTİSİ
Geçen yılın tamamında yabancıya 22 bin konutun satışı yapılırken bu rakam 2018’in ilk 9 ayında aşıldı. Son gelen Ekim ve Kasım ayı verilerinde de peş peşe rekor kırılınca yabancıya konut satışı 11 ayda 35 bin bandını aşarak tarihi zirvesini görmüş oldu.
10 MİLYAR DOLAR GELİR
Geçen yıl yabancılara satılan 22 bin adet konut ile 4,6 milyar dolar döviz girdisi olmasını sağladı. Bu yıl satışlarda yakalanan neredeyse yüzde yüzlük artış ile bu rakamında 10 milyar dolar bandına çıkması hedefleniyor. Konut üzerinden 10 milyar dolarlık döviz girdisi nette yaklaşık 8,5 milyar dolara tekabül ediyor.
BAKANLIK BÜNYESİNDE AYRI BİR BİRİM
İşte tüm bu gelişmerin üzerine konut sektörünün kötü zamanında adeta can suyu olan yabancıya konut satışına yönelik sürpriz bir gelişme var. Önce mütekabiliyet ile sınırları kaldıran hükümet, geçtiğimiz Eylül ayında 1 milyon dolarlık sınırı 250 bin dolara düşürmesinin ardından inşaat sektörünü yabancı alıcılarla tam anlamıyla buluşturacak çok kritik bir adım daha atıyor.
YABANCIYA KONUT SATIŞI KOORDİNASYON KURULU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yeni bir birimin kurulması hedefleniyor. ‘Yabancıya Konut Satışı Koordinasyon Kurulu’ olarak adlandırılan kurumun başına ise inşaat sektörünün öncü kuruluşlarından birinin başındaki isim düşünülüyor.
SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ
İnşaat sektörünün hali hazırda, yabancıya gayrimenkul satışının döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamına alınması, 2012’de çıkan Mütekabiliyet Kanunu’nda birtakım düzenlemeler yapılması ve mevcut vatandaşlık için öngörülen rakamın daha da düşürülmesi gibi bir takım istekleri var.
KURULUN BAŞINA TECRÜBELİ İSİM
Bu yıl 40 bin bandını aşarak 10 milyar dolar getiri sağlaması beklenen alana yönelik bakanlık bünyesinde yeni bir birim kurulacak. Söz konusu kurumun başına ise inşaat sektörünün deneyimli bir ismi konuşuluyor. İlk hedef 50 bin satış rakamı ile İspanya’yı geride bırakarak ülkeye milyarlarca dolarlık döviz girişi sağlamak olacak.
YABANCILARIN TÜRKİYE’YE İLGİSİ ARTTI
Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve faizlerin yıllıkta yüzde 3’lere çıkmasının ardından konut satışlarında yaşanan düşüş Kasım ayı verilerine de yansıdı. Son gelen rakamlara göre konut satışında yüzde 27 azalma görüldü. Ancak içeride rakamlar düşerken dikkat çeken bir hareketlilik de göze çarptı.
Dövizdeki yükselişin ortaya çıkardığı fırsatın, oturum izni için tanınan 1 milyon dolarlık yatırım limitinin 250 bin dolara çekilmesiyle birleşmesi, yabancıların Türkiye’deki konutlara ilgisini tavan yaptırdı.