Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Ticari imarlı arsaya ev yapmak

Ticari imarlı arsaya ev yapmak

Sizlere ticari imarlı arsaya ev yapmak konusunda bilgi aktarmadan önce, bu arsa tipinin ne olduğundan biraz bahsetmek istiyoruz. Ticari imarlı arsalar, üzerinde ticaret faaliyeti yürütebilmek adına inşa edilecek olan; Yurt, kurs, dershane, özel eğitim kurumları, sağlık kompleksleri, sinema, tiyatro, ofis, büro, alışveriş merkezi, otopark, otel, konaklama tesisleri, sosyal tesisler, lokanta, müzikal, gazino, düğün salonu vb. gibi hizmet vermek veya satış yapmak için yapılacak olan binalar için uygun olan arsa türüdür.

Ticari imarlı arsaya ev yapmak için bir takım değişiklikler yapılması gerekiyor. İmar planı ve projesinde yer alan Ticaret + Hizmet, Ticaret + Konut, Hizmet + Konut, Ticaret + Hizmet + Konut gibi ibarelerin yetkili kurumlar tarafından, projesinin incelenerek değiştirilmesi gerekiyor. Sahibi olunan ticari imarlı arsa için dilediğiniz takdirde yukarıdaki konulardan birini veya hepsini birden kullanmanız mümkündür. Buda demek oluyor ki; Ticari imarlı arsaya ev yapmak mümkün ancak belediye ve tapu dairelerinin ilgili birimleri tarafından hazırlanmış olan projelerin incelenmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması gerekiyor.

İmar planında yapılan tadilat sonrası, tapu üzerinde ve imar planında Konut ibaresinin gözükmesi, inşaat ruhsatı almanız ve inşa sürecine başlamanız için yeterli. Eğer yapacağınız inşaatın zemin katlarında dükkan üst katlarında konut olmasını istiyorsanız, proje tadilatında bu açıkça belirtilerek, imar planına Ticaret + Konut ibaresi eklenmesi gerekiyor. Projede ticaret veya hizmet ibaresi yer almadığı durumlarda inşa edilen dükkan gibi mekanlar, ilgili belediye tarafından iş yeri olarak gözükmediği için iş yeri ruhsatı verilmeyecek ve faaliyete geçemeyecektir. Bağlı bulunduğunuz belediyeye başvuru yaparak, projenizin güncel halini sunabilir ve tadilatı gerçekleştirilmiş olan projenin onaylatılmasını sağlayabilirsiniz. Onaysız projeler ile inşaat sürecini başlatmanız halinde, ruhsat alamayacağınız gibi %20 veya %30 gibi fazla tutarlarda fatura ödemek ve cezai işleme maruz kalmak zorunda kalabilirsiniz. Tüm bu olumsuzlukları yaşamamanız için zemin etüdü esnasındayken imar projenizin planladığınız şekilde olmasını ve ilgili mercilerden onay alınmış bir şekilde Ticari imarlı arsaya ev yapmak için uygunluğu konusunda teyit almanız sizin yararınıza olacaktır.

ÖNEMLİ  Kat irtifakı, Kat mülkiyeti nedir? Farkları nelerdir?
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ