Tapuyu Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Tapu; bir gayrimenkulün yerini, cinsini, malikini gösteren, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından taşınmazın malike gayrimenkulün kendisine ait olduğunu kanıtlaması için verilen resmi belgedir.
Tapu aslı bazı durumlarda gayrimenkul sahibi tarafından kaybedilebilir. Bu durumda tapu sahibi ciddi sıkıntılar yaşayabilir ama bu durumun sebebi bu konuda bilgi sahibi olunmaması oluyor genelde. Çünkü kaybolan tapunun yerine yenisini çıkarmak aslında hiç de zor değil. Buradaki en temel nokta, tapusunu kaybeden kişinin, Tapu Sicil Müdürlüğüne giderek, tapusunun kaybolduğunu bildirmesidir.
Birçok kez tapu sahibi bu bildirimi yapmadığı için zaman içerisinde unutulup gidiyor. Bu durumda kişi vefat ettiğinde mirasçıları üzerine kayıtlı tapusu kaybolan gayrimenkullerden haberdar olamıyor ve arsa sahipsiz kalıyor. Sahipsiz kalan arsalar ise belli bir süre sonra hazine arazisine karışabiliyor. Bu nedenle kişinin kendisine ait tapuyu kaybolmayacak şekilde bildiği bir yere saklaması ve gerekmediği hallerde kullanmaması önemlidir.
Gayrimenkul sahibisiniz ve tapunuzu kaybettiniz. Tapu belgenizi tekrar çıkartabilirsiniz. Şehir veya şube farketmeksizin Türkiye’de bulunan herhangi bir tapu dairesinden birine giderek, gereken şartların yerine getirilmesi doğrultusunda tapunuzu yeniden alabilirsiniz. Tapumu kaybettim ne yapmalıyım? tapu masrafları için ne kadar ücret öderim gibi soruların cevabını merak ediyorsanız, her ayrıntının detaylı şekilde anlatıldığı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yeniden Tapu Belgesi Çıkarmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Kaybedilen tapuyu tekrar çıkarmak için, gayrimenkulun bulunduğu bölgedeki tapu dairesine gitme zorunluluğu yoktur. O anda, bulunulan yerde hangi tapu dairesi varsa, oraya gitmek, yeniden tapu çıkarmak için yeterlidir. Ancak, tapu senedinin yeniden çıkarılabilmesi için, başvurunun sadece taşınmazın sahibi tarafından yapılması, yasal gerekliliktir. Eğer tapunun sahibi vefat ederse, bu durumda, mirasçısı olan kişiler kimlik bilgileri ve mirasçı olduğunu gösteren mirasçılık belgesi ile yeniden tapu çıkarmak için başvuru yapabilir. Günümüz teknolojisinde, gayrimenkulun nerede bulunduğu, parsel numarası ve kaç dönüm olduğu gibi bilgiler, internet üzerinden kolayca sorgulanıp ortaya çıkarılıyor. Bu nedenle, taşınmaz sahibinin, başka hiçbir bilgiye gerek olmaksızın kimlik belgesiyle başvuru yapması yeterli oluyor. Taşınmaz sahibi kişiler, tapusunu başka birisinin eline geçer korkusuyla özenle saklayıp, resmi işlerde bilse sadece fotokopisini kullanırken, tapu senedi kaybolduğu takdirde büyük korku yaşamaktadır. Fakat tapu senedi, kaybolup başka birisinin eline geçse de, yasal işlemler açısından herhangi bir hükmü yoktur. Çünkü, taşınmazların satışının yapıldığı tek yer tapu dairesidir ve yasal işlemler sadece tapu sahibinin başvurusuyla başlatılabilmektedir. Tapu bilgileri de, zaten vatandaşlık numarasıyla kolayca sorgulanmaktadır. Yani tapu çıkarma ya da tapuyla ilgili diğer işlemler, yalnızca tapu sahibi tarafından ya da onun vekalet verdiği kişilerce yapılabilmektedir.
Yeniden Tapu Çıkarmak İçin Ne Kadar Ücret Öderim?
Yeniden tapu çıkarmak, çok fazla ücret ödemeyi gerektiren bir işlem değildir. Ayrıca, tapu kaybolduğu için, tapu sahibine herhangi bir ceza da uygulanmıyor. Taşınmazın malikini gösteren resmi belge olarak tanımlanan tapu senedinin kaybolması, doğrudan tapu sahibiyle ilgili olduğundan, sadece tapu masrafları ödenerek herhangi başka bir kısıtlama yapılmadan tapu yeniden çıkarılabiliyor. Tapu masrafları içinse, 5 TL gibi cüzi bir miktar alınıyor.
Tapu sahibi, gayrimenkulünün tapusunu kaybettiği takdirde, Kimlik belgesi ve yeni çekilmiş vesikalık bir fotoğrafla en yakın tapu dairesine başvuru yapabilir. 5 TL’lik ücreti de ödedikten sonra, görevliler tarafından kendisine verilen formu doldurup, tapusunu yeniden alabilir. Yani kaybolan tapuyu yeniden çıkarmak, herkesin gözünde büyüttüğü kadar zor ve uğraştırıcı bir işlem değil, aksine çok kısa süren ve maliyetsiz bir işlem. Ayrıca, sadece taşınmazın bulunduğu bölgedeki tapu dairesine değil, Türkiye’de hizmet veren herhangi bir tapu dairesine kayıp tapu için başvuru yapılabilmesi de ayrı bir avantaj.
Tapu senedinin kaybolması, endişe duyulacak bir durum değildir. Özellikle günümüzde, internet kullanımının yaygınlaşması sayesinde, tapu sahibinin geçmişteki gibi taşınmazla ilgili birçok bilgiyi aklında tutmasına ya da birçok belgeyi yanında taşımasına gerek yoktur. Taşınmaz ve sahibiyle ilgili tüm bilgiler sadece kimlik numarasıyla çok kısa bir sürede sorgulanabilmektedir. Bu nedenle tapumu kaybettim ne yapmalıyım? diyenler, kimlik belgesi ve bir adet fotoğrafla, kendilerine en yakın tapu dairesine başvurabilirler.
E-Devlet Üzerinden Tapu Bilgileri Görüntüleme
Yaşadığımız dönemde, kişilerle ilgili her türlü bilginin e-devlet sistemi üzerinden görüntülenebildiği gibi, tapu bilgileri de görüntülenebilmektedir. Kişi, kendi bilgileriyle sisteme giriş yaptığında, taşınmazı ile ilgili bilgileri, tapu durumunu ve gayrimenkulü üzerinde devlet tarafından herhangi bir kısıtlama olup olmadığını görebilir.
Tapusu kaybolan taşınmaz sahibi bağlı bulunan belediyeye giderek Tapu Sicil Müdürlüğünce kendisine verilen, tapu kayıp formunu doldurması gerekiyor. Tabii ki illa taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye başvurulmasına gerek yok. En yakın belediyenin Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurulabilir. Ayrıca tapu kayıp formunun yanında verilmek üzere bazı belgeleri de sunması gerekmektedir. Belgelerin eksik veya hatalı olması durumunda ise yeni tapu çıkarma işlemleri daha uzun sürebilmektedir. Aynı şekilde büyük şehirlerdeki insan yoğunluğunun fazla olması sebebi ile Tapu Sicil Müdürlükleri kalabalık olduğu takdirde de yine yeni tapunun çıkarılması zaman alabiliyor.
Yeni tapu çıkarılırken aşağıda yer alan iki belge Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından istenmektedir.
- T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- 1 adet vesikalık fotoğraf ( Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı )
Kısacası bu konuyla ilgili olarak sıkça sorulan soruları ve cevaplarını aşağıdaki gibi toparlayabiliriz:
– Tapuyu kaybettim, ne yapmalıyım?
Kaybettiğiniz tapu için, size en yakın Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek tapunuzu kaybettiğinizi bildirmelisiniz.
– Tapuyu başka bir belediyeden çıkartabilir miyim?
Kaybedilen tapu için en yakınınızdaki belediye gitmeniz yeterlidir. Tapunun kayıtlı olduğu belediyeye gitme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
– Kaybedilen tapunun yeniden çıkarma bedeli ne kadar?
Bu ücret çok düşük bir tutardır. Kısa süre öncesine kadar 5 TL bedelle kaybettiğiniz tapuyu yeniden çıkarabiliyordunuz.
– Kaybedilen tapuyu sadece tapu sahibi mi çıkarabilir?
Tapu sahibi hayatta ise sadece tapu sahibi çıkarabilir. Tapu sahibi vefat etmiş ise; mirasçıları, mirasçı belgesi sunarak tapu belgesini yeniden çıkarabilmektedir.
Konuyla ilgili olarak aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir: