Tapuda döner sermaye harcı ne kadar? Kim öder?

Tapu işlemlerinde ödenen döner sermaye harcı hakkında sizlere bilgi aktarmadan önce, döner sermaye nedir? Sorusuna cevap vermek istiyoruz. Döner sermaye; özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının verdikleri hizmetin kalitesinin arttırılmasına yönelik yapılacak işlemler için ihtiyaç duyulan veya talep edilen mal ve diğer hizmetlerin alınabilmesi için kurumlar arasında gerekli yasalar kapsamında yapılan ticari etkinliklerdir. Bu işlemlerden elde edilen maddi gelirler, ortak bir havuza aktarılarak birikime tabi tutulur. Kurum içerisinde görev alan personeller belirli zamanlarda bu havuzdan nitelik ve derecelerine göre pay almaktadırlar. Tapuda döner sermaye harcı ne kadar? Kim öder? Sorularına artık yanıt vermek daha uygun olacaktır. Döner sermaye hakkında bilginiz olduğu için birazdan belirteceğimiz detayları daha iyi bir şekilde kavramanız mümkün olacaktır.
Tapuda döner sermaye harcı ne kadar? Kim öder?
Tapuda dairelerinde gerçekleştirilen alım – satım işlemlerinde ödenen masraflar arasında tapu harcı, döner sermaye harcı gibi birçok kalem bulunuyor. Satış işleminin gerçekleşebilmesi için gerekli olan döner sermaye bedeli ödenmeden işlemler tamamlanmıyor. Tapu harcı adı verilen tahsilat bedeli, ilgili belediyeden temin edeceğiniz rayiç bedel belgesinde yer alan rakamın %20’si kadarı ile belirleniyor. Döner Sermaye ücreti ise bu rakamlardan tamamen bağımsız olarak yıllık belirlenmiş tarife üzerinden tahsil ediliyor.
Tapu kadastro dairesi tarafından 2015 yılı için belirlenmiş olan tarife;
- 2015 Döner Sermaye Hizmet Bedeli: 82,50 Türk Lirası
- İlave Hizmet Bedeli: 11,00 Türk Lirası
2015 yılında alınacak olan tapu döner sermaye harç bedelleri yukarıdaki gibidir. Bu bedelin mülkün yeni sahibi olacak kişi tarafından ödenmesi gerekiyor. Alacağınız gayrimenkul üzerinde yapılacak diğer işlemlerin her biri için ayrı ücret ödemeniz gerekiyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının daha iyi hizmet verebilmesi sebebiyle kurulan döner sermaye havuzuna, konut, işyeri, arsa, tarla gibi tapulu mülk alan her bireyden 82,50 Türk Lirası tutarında döner sermaye harcı talep ediliyor. Bu tutarın yatırılmaması veya ret edilmesi durumunda ise, işlemler askıya alınarak devir işlemi iptal ediliyor ve işlemler donduruluyor. Tapu devri sırasında sağlıklı bir alışveriş yapabilmek için, konu hakkında tecrübe sahibi olan danışmanlardan faydalanabilirsiniz.