Tapu alırken nelere dikkat edilmeli
Ev, işyeri, arsa veya tarla gibi her mülkün yasal olarak sahibini belirleyen belge olan tapu, devir işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar barındırmaktadır. Tapu alırken nelere dikkat edilmeli listesinde yer alan birçok maddenin başında gelen esas öğe ise, tapunun almak istediğiniz yeri gerçek ve tam olarak işaret etmesidir. Parsel ve ada numarası gibi adres belirleyen noktaların dikkatli bir şekilde incelenerek teyit edilmesi gerekmektedir. Satışını alacağınız mülkün tapusu doğru adresi beyan ediyorsa, tapu sahibinin size satış işlemini yapan kişi veya vekili olduğuna kanaat getirmelisiniz. Günümüzde birçok sahte satış yöntemi ile farklı tapular veya sahibi olunmayan bir mülkün sahte satışı söz konusu olabiliyor. Bu tür problemlerden mağdur olmamak adına ve daha sağlıklı bir satış gerçekleştirmek adına aşağıda listelediğimiz tapu alırken nelere dikkat edilmeli maddelerine özen göstermenizi tavsiye ederiz.
- Satış işlemini yapacağınız gün çok erken saatlerde işlem numarası almanız, işlemlerinizin aynı gün sonuçlanmasını sağlayacaktır. Öğle vakitlerine bırakılan işlemlerin tamamlanması bir sonraki günü bulabiliyor.
- Tapu satış işlemi için, tapu dairesine giderken yanınızda bazı evrakların hazır bulunması gerekiyor. Bunlar; Alıcı ve Satıcıya ait nüfus cüzdanları fotokopileri, taşınmaza ait rayiç bedel belgesi ( mülkün bulunduğu belediyede emlak dairesinden temin edilebilir ), mülke ait tapu belgesi, alıcının ve satıcının 2’şer adet son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğrafı.
- Tapu masraf bedeli, belediyeden almış olduğunuz rayiç bedelin %20’si oranında olmalıdır. Bu bedeli bankaya yatırmadan önce, rayiç bedel belgesinde yer alan tutar ile ödeyeceğiniz tutarı karşılaştırmanızı tavsiye ederiz.
- Tapu devir işlemlerini yürüten tapu görevlisi, devir sonlanmak üzereyken eski mülk sahibine parasını alıp almadığını, yeni mülk sahibine de parayı verip vermediğini soruyor. Bu durumda eğer parayı almadıysanız o an almanız gerekiyor. Aldım dedikten sonra imza atmanız halinde hiçbir şekilde itiraz hakkınız bulunmuyor.
- Konut kredisi kullanarak mülk alan kişilerin beraberinde banka görevlisi de bulunuyor. Bankayı temsil eden bu kişi, imzalar atıldıktan sonra satıcıya bankanın düzenlediği çeki takdim ediyor. Eğer satıcıysanız ve çek teslim alacaksanız, karşı tarafa rica edip imza odasına girmeden önce çeki düzenleyen bankaya telefon açarak çekin karşılığını teyit etmelisiniz.
Yukarıda belirttiğimiz tapu alırken nelere dikkat edilmeli maddelerine ek olarak doğal gelişebilecek olayları da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Dilerseniz bunların hiç biriyle uğraşmadan konuda uzman bir gayrimenkul danışmanından yardım isteyerek, işlemleri sizin adınıza yürütmesini sağlayabilirsiniz.