Satılan gayrimenkuldeki kiracının hakları

Günümüzde kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan en sık sorunlardan bir tanesi ise; kiracı olarak oturulan mülkün satılmasıdır. Evi satın alan kişi arasında kira fiyatı veya tahliye gibi olumsuz durumlar oluşması halinde kiracılarda yeni ev sahipleri de son derece mağdur olmaktadırlar. Bu durum Gayrimenkul Hukukunda gayet açık bir şekilde anlatılarak, hukuk çerçevesinde karşılıklı olarak her iki tarafında hakları beyan edilmiştir. Olası bir benzer durumda yapmanız gereken işlem ve almanız gereken tedbirleri sizler için araştırdık. Aşağıdaki açıklamamızı okuyarak sahip olduğunuz hakları öğrenebilirsiniz.
Satılan gayrimenkulde kiracının hakları mülk satılmadan önce nasıl ise aynı şekilde devam etmektedir. Tabi ki hukuken bunun sağlanabilmesi için eski mülk sahibi ile kiracı arasında düzenlenmiş bir sözleşme veya kira kontratı olması zorunludur. Kira kontratında yazan kira bedeli, kullanım şekli gibi durumlar yeni ev sahibine de devir olduğu için kiracının bu durumda herhangi bir mağduriyet yaşaması mümkün değildir. Kısaca özetleyecek olursak ev hiç satılmamış gibi ( 6 Ay süresince ) oturmaya devam edebilir. Kira kontratıyla ilgili daha fazla bilgi için Kira kontratı nasıl hazırlanır? makalemize göz atabilirsiniz.
Peki, bu kanunda satılan gayrimenkulde kiracının hakları olduğu kadar ev sahibinin hakları yok mu? Elbette var, evi satın alan kişi kontrattan belirli şartlar koşulunda cayabilir. Bu şartlar ise; satın aldığı mülkün barınma ihtiyacını karşılayacağını ispat etmesidir. Yani yeni ev sahibinizin şahsına ait başka bir evi yoksa ve aldığı evde oturmak istiyorsa yasalar kapsamında bunu ispatlamak ile yükümlüdür. Gerekli belgeler sağlanarak ispatlanması durumunda ise kiracıya evin ya da mülkün tahliyesi için 6 ay gibi bir süre tanınır. Bu sürenin yasal olarak belirlenebilmesi için yeni ev sahibi satış işlemini takip eden 1 aylık süre zarfında size noter aracılığı ile ihtar çekmek zorundadır. 1 Aylık süreç içerisinde ihtar çekmez ise bu hakkını kaybedecektir. Tarafınıza ihtar tebliğ edildikten sonra 6 ay içerisinde evi ya da mülkü boşaltmamanız halinde, yukarıdaki ispat yükümlülüklerini yerine getiren yeni ev sahibiniz size tahliye davası açma hakkına sahip olacaktır. Bu dava süresince yine kira kontratı dâhilinde belirtilen şartlardan faydalanmaya devam edebilirsiniz. Davanın sonucu ev sahibinin lehine olması durumunda mülkü tahliye etmeniz için kısa bir ek süre tanınacaktır. Bu süreç zarfında da mülkü boşaltmaz iseniz, polis ya da zabıta nezaretinde mülk boşaltılarak, eşyalar yediemin deposuna götürülecektir.