Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Nasıl müteahhit olunur?

Nasıl müteahhit olunur?

Başkaları için konut veya işyeri yapan kişilere ya da ticaret ile uğraşan kişilere Müteahhit ismi verilmekte. Günümüzde ticaret ile uğraşan kişilere pek bu isim verilmese de, konut ve işyeri yapan kişiler için sıklıkla kullanılıyor. Kelime anlamı yüklenici olan Müteahhit olabilmek için yapmanız gereken tek şey, ticaret odasına müteahhit olarak sicil kaydı yaptırmanız. 18 Yaşını doldurmuş her birey bu kaydı yaptırarak, nasıl müteahhit olunur sorusuna cevap verebilir. Tabii ki bu unvanı elde etmeniz, piyasa bilginiz ile birleştiği zaman bir işe yarayacaktır. İnşaat sektöründeki çevreniz ve bilgi birikiminiz sayesinde para kazanırken, sicil kaydı ve unvan sadece işinizi yasal boyutlara taşımanıza yardımcı olacaktır.

Nasıl müteahhit olunur, müteahhit olmak için ne gerekir sorusunda bahsettiğimiz oda sicil kaydı yaptırmak için, işlemler esnasında sizden istenilecek olan belgeleri aşağıda sıralıyoruz. Bu evrakları tamamlayarak ticaret odasına başvuru yapabilirsiniz.

Ticaret odası müteahhitlik kaydı için gerekli evraklar;

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Başvuru Formu ( T.C. Kimlik numarası, telefon ve adres bilgisi gibi önemli alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması )
  • Banka Dekontu ( Sicil kaydı için gerekli olan 300 Türk Lirası tutarındaki harcın Halk bankasında Çevre ve Şehircilik bakanlığı adına açılan Döner Sermaye Hesabına 118 kodu ile yatırılması ve dekontun ticaret odasına tebliğ edilmesi. Önemli: Müteahhitlik sicil kaydı yaptıracak kişi kendisi bankaya harcı yatırmalı ve dekontu kendi adına almalıdır )

Yukarıda bahsedilen evraklar, aktif olarak vergi mükellefi olmayan bireysel kişiler için geçerlidir. Şahıs şirketleri, adi ortaklık, şirketler ve kooperatif müteahhitlikleri için bu evraklara ek olarak farklı belgelerde istenilmektedir. Belgelerin yanı sıra bankaya yatırılan harç miktarında da bir miktar değişkenlik görülmektedir. Kooperatif sicili için 300 liralık harç geçerliliğini korumakta fakat, adi ortaklık ve şirket için bu miktar 1.000 Türk Lirasına çıkmaktadır.

  • Şahıs şirketlerinde yukarıdaki belgelere ek olarak; Ticaret odası kayıt belgesi, ticaret odası faaliyet belgesi, vergi levhası
  • Şirketler için yukarıdaki belgelere ek olarak; Ticaret odası kaydı, ticaret odası faaliyet belgesi, şirketin vergi levhası, şirketin kuruluş gazetesi, son ortaklık pay durumu gazetesi, ortakların kimlik fotokopileri,
  • Adi ortaklık için yukarıdaki belgelere ek olarak;  Ortaklara ait ticaret odası kayıt belgesi, ortaklara ait ticaret odası faaliyet belgesi, noter onaylı ortaklık sözleşmesi
ÖNEMLİ  Emlak Konut’tan 5.2 milyarlık satış

Yukarıda verdiğimiz bilgiler doğrultusunda, kafanızdaki nasıl müteahhit olunur sorusuna cevap vermeye çalıştık. Bilgilerin tamamı yasal kaynaklardan temin edilmiştir. 2015 Tarihi ve sonrasında yapılacak olan değişiklikleri kapsamamaktadır.

Bu konuya benzer, ilginizi çekebilecek bir yazı :

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ