Miras Hukuku Mal Paylaşım Oranları

Miras hukukuna göre mal paylaşımı, Mülkün sahibinin vefat etmesiyle birlikte meydana gelen bir durumdur. Miras hukukunda mal paylaşımı yapacak olan vasilerin belirlenmesinde iki kilit nokta mevcut.
Mülk sahibi sağlığında düzenlediği vasiyetname ile mirasını dilediği kişilere bırakmakta özgürdür. Bu kuramda herhangi bir kan bağı, akrabalık ve benzerleri aranmaz.
Diğer belirleyici unsur ise, mülk sahibinin 1. Dereceden yakınları arasında yapılacak olan miras paylaşımıdır. Burada belirtilen 1. Derece yakınlar; Eş, Çocuk, Anne ve Baba, Kardeş sıralamasında gitmektedir. Vefat eden kişinin kendi kurmuş olduğu bir çekirdek ailesi ( eş ve çocuk/çocuklar ) var ise, anne-baba-kardeş gibi mirasçılar aranmaz.
Türk medeni kanununa göre vefat eden kişinin mirasçılarına tüm mal, mülk ve parasını bıraktığı gibi borçlarını da bırakmaktadır. Borçları üstlenmek istemeyen varisler Reddi Miras Davası açarak borçları kabul etmeyebilirler ancak, bu durumda vefat eden kişiden kalan hiçbir terekeden ( vefat eden kişiden kalan ve para ile ölçülendirilebilecek her şey ) faydalanamazlar.
Miras Hukuku Mal Paylaşım Oranları ise;
Alt soyda olan eş ve çocuklar eşit payda miras paylaşımı yaparlar. Miras kalan varislerden birinin daha vefat etmesi halinde varise düşen pay onun alt soyundakilere devir olur. Bunu küçük bir örnek ile açıklamamız gerekirse;
Vefat eden Mehmet beyin; 2 Oğlu 1 Kızı ve 1 de Eşi bulunmaktadır. Oğullarından 1 tanesi vefat etmiş ve bu vefat eden çocuğundan 2 tane torunu bulunmaktadır.
Mehmet bey’den 100.000 lira nakit miras kaldığını varsayarak aşağıdaki ölçeklendirmeyi yapmak doğrudur.
Mehmet beyin 3 çocuğu ve 1 eşi olmak üzere 4 alt soy mirasçısı mevcut bu halde 100.000 liralık mirası 4 eşit parçaya bölmek gereklidir. Bu durumda ;
Eşi : 25.000 TL
Kızı : 25.000 TL
Oğlu 25.000 TL
Vefa eden oğlu : 25.000 TL ( Vefan eden oğluna kalan bu pay, hayatta olmaması nedeniyle onun alt soyunda bulunan 2 çocuğa yani Mehmet beyin 2 torununa eşit şekilde paylaştırılır. )
Miras paylaşımı konusunda çok istisnai durumlar ve mahkeme kararları olmadığı sürece paylaşım oranları eşittir.