Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler

Son zamanlarda maketten konut satışında önemli bir artış gözlemleniyor. Yüklenici firmalar inşa edecekleri yapılara ek kaynak bulabilmek için, yapı henüz proje aşamasındayken hazırlamış olduğu maket görünümler ile ev sahibi olmayı hayal eden kişilere satış yapıyor. Bir sözleşme ile resmileştirilen bu satıştan mağdur olan ev sahiplerinde ise önemli miktarlarda artış gözlemleniyor. Ekibimiz sizler için araştırma yaparak, maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda püf noktalar hazırladı ve mağdur olmanızı engellemek için tüm bilgi birikimini sizlere paylaşıyor.
Konut üretiminin tüm hızıyla devam ettiği bu günlerde, birçok aile temelden satış adı verilen kavram ile ev sahibi olmaya çalışıyor. Bitmiş durumdaki inşaatlardan daha ucuz maliyetlerle satış yapılan bu yöntemde, fiziki olarak görebildiğiniz tek ürün inşaatın muadil maketi oluyor. Satış esnasında yüklenici firmalar makette gördüğünüz binanın ve sosyal tesislerin aynısının yapılarak teslim edileceğini söyleseler de, bazı durumlarda vaat edilen metrekare ölçüleri, sosyal tesisler ve yeşil alanlar gibi olgular tamamlanmıyor. Bu da ev sahibi olan kişilerin mağdur olmasına sebep oluyor. Temelden satış ile ev almayı düşünüyor ve mağdur olmak istemiyorsanız, yüklenici firma ile aranızda yapacağınız sözleşmede aşağıdaki unsurların bulunmasına ve doğru olarak yazılmış olmasına muhakkak özen göstermelisiniz.
Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Alacağınız evi inşa eden firmanın geçmişi hakkında bir araştırma yapmalısınız, daha önce tamamlamış olduğu projelerde oturan kişilere ulaşarak firma hakkında referans isteyebilirsiniz.
- Gerçekleşecek olan inşaatın yüklenicisi haricinde, projenin arkasında duran garantör konumunda bir banka olmasına ve projeye özel kredi verip vermediğini araştırmanızda önemli bir güvenlik konusudur.
- Yüklenici firmanın size göstermiş olduğu maketten ayrı olarak, belediyeye verdiği projenin bir nüshasını isteyerek incelemeli ve maket ile arasında fark olup olmadığını gözlemlemelisiniz.
- Yapılacak olan inşaat için düzenlenen yapı ruhsatını görmek istemenizde fayda var.
- Şirketin size vereceği broşür, insert, tanıtım evraklarını kaşe ve imzalı bir şekilde onaylatarak, evinizi teslim alana kadar saklamanız yararınıza olacaktır.
- Yüklenici ile aranızda yapılacak olan sözleşme noter huzurunda gerçekleşmeli ve en az 12 punto büyüklüğünde anlaşılır şekilde yazılmalı.
- Sözleşmede geçen maddeler arasında; Teslim alacağınız evin metrekare cinsinden kullanım alanı büyüklüğü, brüt büyüklüğü, teslimat süresi, ankastre olarak bulunacak ürünlerin marka ve model bilgileri, zeminden tavana kadar kullanılacak olan parke, kapı, pencere gibi ürünlerin özellikleri ve hatta mümkün ise markaları, binadaki toplam daire sayısı, ortak kullanım alanları, sosyal yaşam alanlarının nitelikleri, sosyal yaşam alanlarını kullanma şartları, otopark kullanımı, bodrum depo kullanımı, çatı depo kullanımı gibi bir çok maddeyi eklemelisiniz. Bu sözleşmeyi hazırlarken bir avukattan yardım almanızda büyük yarar var.
- Finansman konusunda yapacağınız ek bir sözleşme ile, ödeyeceğiniz peşinat miktarı, taksit tutarları, vade süreci, teslimat tarihi gibi önemli koşulları not ederek noter onayı almanız ilerde yaşanabilecek aksi durumlara karşı bir önlem niteliğindedir.
Önemli Not: Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda işlediğimiz sözleşme maddelerinde, yüklenici firma tarafından muadil kelimesi kullanılmamasına dikkat ediniz. Muadil kelimesinin kullanıldığı alanlarda size vaat edilen konut veya ürünlerden farklılık gösteren ürün ve konut teslimatı yasal olarak yapılabilir. Ayrıca sözleşmede bulunan teslimat tarihinin gecikmesi durumunda firmadan talep edebileceğiniz gecikme ücreti ve yasal faizini de danışmanınız olan avukat eşliğinde belirleyerek noter onayına sunmanız kendinizi garantiye almanız için yeterlidir.