Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Konut Kredisi Çekmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Konut Kredisi Çekmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Ülkemizde konut almak isteyenlerin en çok başvurduğu yöntemlerden biride kredi çekmek. Peki kredi kullanmadan önce ne yapmalı? İşte kredi kullanmadan önce yapmanız gerekenler…

SADECE FAİZ ORANLARINI DEĞİL DİĞER MASRAF KALEMLERİNİ DE ARAŞTIRIN

Konut satın almadan önce birçok kişi öncelikle o güne kadar yaptığı birikimleri tamamlayacak konut kredisi seçeneklerine bakıyor. Genellikle en çok araştırılan konular bankanın konut kredisi ürünlerinden hangisinin daha avantajlı olduğu ve konut kredisi faiz oranlarını ne durumda olduğu oluyor. Tabi göz önünde bulundurulacak tek unsur kredi faizleri de değil. Bunun dışında pek çok masrafta mevcut. Bu masraflar bankada bankaya değişse de pek çoğunda şu isimlerle karşınıza çıkar, Ekspertiz Ücreti, hayat ve konut sigortası, deprem sigortası, masraf. Yani kredi çekerken sadece faiz oranlarına bakmak doğru bir davranış değildir. Bu masraf başlıklarını da ayrıca araştırmak sizin yararınıza olacaktır.

KREDİ NOTU

Konut kredisi başvurusu yapmadan önce ilk yapılması gerekenlerden biride kredi notunu öğrenmektir. Çünkü kredi notunun yüksek olması kredi alırken düşük faiz avantajları sağlarken, düşük olması kredi almasını zorlaştırabilir ya da engelleyebilir. Uzun yıllardır bankaların kredi verirken referans olarak aldıkları Findeks kredi notu, tüketicinin tüm kredili ürünlerine ve kredi kartlarına dair ödeme alışkanlıkları ile oluşturulmuş bir karnedir. Kredi notu yüksekse daha düşük konut kredisi faiz oranlarından yararlanabilir.

KONUT KREDİSİNDE MASRAFLAR:

Kredi çekeceğiniz bankaya göre isimleri farklı olsa da üç aşağı beş yukarı benzer isimlerle sizden ücret alınır. İşte kredi çektiğinizde sizden alınacak masraf kalemleri;

  • Konut Kredisi Dosya Masrafı (Kredi tahsis ücreti): Geçmiş dönemlerde dosya masrafı olarak bilinen bu ek masraf, şimdi ise kredi tahsis ücreti olarak anılmaktadır. “Masrafsız krediler” ise kredi tahsis ücreti yani dosya masrafı alınmayan kredileri kapsamaktadır. Dosya masrafı için de bankalar sözleşme imzalattığından dolayı geri iadesi söz konusu olmamaktadır.
  • Ekspertiz Ücreti: Tüm bankalarda başvurulan konut kredisi sonrasında bankanın ekspertizi görevlendirilir. Ekspertiz olan kişi, eve giderek bizzat araştırmalar yapar ve evin değerini belirler. Ekspertizin verdiği değerin yüzde 75’ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz. Banka ekspertiz için de sizden “ekspertiz masrafı” adı altında ücret alacaktır. Konut ekspertizleri yada diğer ekspertiz ücretleri her banka için değişebilmektedir. Genellikle 500 ile bin 500 lira arasında bir ekspertiz ücreti kredi dosyanıza yansıtılacaktır.
  • Hayat Sigortası:Tüm bankaların verdiği tüm kredilerinde, hayat sigortası yapılması zorunludur. Bunun nedeni de bankanın verdiği borç parayı riske atmak istememesidir. Hayat sigortası, kredi kullanacak kişinin yaşı, mesleği, aylık geliri, evin değeri gibi pek çok faktör hesaplanarak yansıtılacaktır.
  • Konut Sigortası: Konut sigortası ise oluşabilecek doğal afet, yangın, yıldırım düşmesi gibi durumlara karşı hasar karşılamak adına yapılır. Konut sigortasında verilecek ücretle beraber, alınacak hizmet genişletilebilir. Örneğin cam kırılması, elektrik arızası gibi şeylere de sigorta yaptırabilirsiniz. Bu sigortayı yaptırmak yasal olarak zorunlu olmasa da, bankalar kredi vermek için bu sigortanın yapılmasını zorunlu tutmaktadır.
  • Zorunlu Deprem Sigortası: DASK deprem sigortası yaptırmak da tüm konutlar için zorunlu tutulmaktadır. Bankalar konut kredisi vermek için bu sigortanın da yaptırılmasını istemektedir. Tüm bu sigortalar bankanın anlaşmalı olduğu kurum tarafından yapılmaktaktadır. Dask sigorta primi ise konutun yaşı, bulunduğu konumu gibi özelliklere bakılarak belirlenir.
  • İpotek Tesis Ücreti: Tüm bankalar konut kredisi kullandırdığı eve ipotek tesis işlemi yaparlar. Yani ilgili eve banka tarafından ipotek konulmaktadır ve bunun ücretini de sizden alır. Bu ücret ise genellikle 150 – 300 lira arasında yansıtılır.
  • Erken Ödeme Cezası: Konut kredisinin erken ödenmesi durumunda cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz. İmzalanan sözleşmelerde bu açık şekilde belirtilir. Tüketicinin Korunması Kanunu 37. Maddesinde yer alan bilgilere göre “Erken ödeme cezası faizlerin indirimi yapılarak hesaplanır ve erken ödenen tutarın toplam vadesi 36 ayı geçmeyen kredilerde yüzde biri, 36 ayı aşan vadelerde ise yüzde ikisini geçemez” olarak belirtilmektedir.
  • İpotek Fekki Ücreti:Konut kredisi borçlarınız bittiğinde ise eve koyulan ipotek kaldırılır. Bunun için de banka tarafından fekki ücreti adı altında masraf almaktadır. Bankadan alınan yazıyı ipoteğin kaldırılması için ilgili tapu müdürlüklerine ibraz etmek gerekmektedir. Verilen ipotek fekki yazısı için de bankalar tarafından ücret alınmaktadır. Çoğu banka bu masrafı almadığını da belirtmekte yarar var.
ÖNEMLİ  Peşinat olmadan konut kredisi almak
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ