Konut Alırken Ödenen Masraflar

İçindekiler
Konut kredisi faiz indirimini değerlendirmek isteyen binlerce kişi ev arayışına başladı. İlan siteleri ve emlak ofislerine akın edenler ev alırken karşılarına çıkacak masrafları da merak ediyor.
Ev alım sürecinde çeşitli masraf kalemleri ortaya çıkabilmektedir. Ev alım satım sürecinde bütçe yönetimi konusunda verimli olabilmek için tüm ayrıntıların bilinmesi gerekmektedir.
Ev Bedeli
Evin bedeli, alıcının talep ettiği miktardır ve ev alırken yapacağınız en büyük masraf kalemini bu bedel oluşturmaktadır.
Gayrimenkul Danışmanı Hizmet Bedeli
Ev alma sürecinde ortaya çıkabilecek masraflardan bir diğeri gayrimenkul danışmanı hizmet bedelidir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince gayrimenkul danışmanları, hem ev sahibinden hem de evin alıcısından ayrı ayrı yüzde 2 + KDV (yüzde 18) oranında hizmet bedeli talep edebilmektedir. Gayrimenkul danışmanı, alıcı ve satıcı ile anlaşarak daha farklı miktarda hizmet bedeli de alabilir.
DASK
Ev alırken tapu devri işlemi sırasında DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi de istenmektedir. Bu sigorta, her yıl yenilenir ve ev alırken alıcının bu sigortayı kendi adına taşıması gerekmektedir.
Tapu Harç Bedeli
Alıcı ile satıcıdan alınan ve ev satış bedelinin toplamda yüzde 4 miktarında olan tapu harç bedeli ev alırken yapılan masraflar arasındadır.
Taşınmaz alışverişinde ödenen tapu harç oranları alıcıdan yüzde 2 ve satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4’tür.
Örneğin 200 bin liralık ev alındığında
200.000 TL / 1.000 = 200
200 x 20 = 4.000 TL
Alıcı tarafından 4 bin lira ve satıcı tarafından 4 bin lira olmak üzere toplam 8 bin lira tapu harcı ödenir.
Döner Sermaye Bedeli
Ev alırken tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekir. Bu miktar her yıl ilgili kurumlarca belirlenir ve tapu daireleri aracılığı ile ödeme yapılır.
Tapu işlemleri sırasında ödenen döner sermaye hizmet bedeli 2020 için 157 lira ve ilave hizmet bedeli 21,50 liradır. Yani ödenen tapu harcı döner sermaye bedeli toplamda 178.50 liradır.
Emlak Vergisi
Her ev sahibi, ev değeri üzerinden hesaplanan Emlak Vergisi’ne tabidir. Ev aldıktan sonraki yılla birlikte her sene bu verginin ödenmesi zorunludur.
Tadilat Masrafları
Satın alınan ev sıfır değilse beraberinde tadilat masrafları ortaya çıkabilmektedir. Satın alınacak evin önceden iyice incelenip tadilat masraflarının hesaplanması, bütçenin doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamaktadır.
Çevre Temizlik Vergisi
Ev alırken yapılan masraflar arasında olmasa da ev sahibi olduktan sonra ortaya bir gider daha çıkmaktadır. Çöp Vergisi olarak da bilinen Çevre Temizlik Vergisi, su tüketimi baz alınarak hesaplanmakta ve yılda iki taksit halinde ödenmektedir.
Abonelik Masrafları
Elektrik, su, doğal gaz ve internet gibi hizmetlerden yararlanmak için abonelikler açtırmanız gerekmektedir. Önceki abonelikleri yeni eve taşımanız da mümkündür. Bu noktada taşıma bedeli bir masraf olabilmektedir.
Kredi Masrafları
Konut kredileri, çoğunlukla ev bedelinin yüzde 80’i olarak verilir ve evin bedelinden geri kalanı alıcının ödemesi beklenir. Kredi kullanacaksanız ödeyeceğiniz taksit faizlerini ve peşinat miktarlarını detaylı bir şekilde incelemelisiniz.
Taşınma Masrafları
Yeni evinizi aldıktan sonra eşyalarınızın eve taşınması içinde taşıma firmalarına ödeme yapmanız gerekiyor.
Eşyaların Yenilenmesi
“Benim eşyalarım tam. Hiçbir şeyimi değiştirmem,” diyebilirsiniz ama bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Yeni evinizin duvarlarının ve ankastre mutfağın renginden odaların büyüklük ve küçüklüğüne kadar birçok etken, eşya yenilemeye gitmenize sebep olabiliyor.
Evde baskın olan renklere göre store ve zebra perdelerinizi yenilemek isteyebilirsiniz. Odalarınız küçük ise bazı eşyalarınızı gözden çıkarıp yerine daha ergonomik parçalar almaya gidebilirsiniz. Yahut odalarınız çok büyük ise ek eşyalarla ve halılarla boş alanları doldurmayı düşünebilirsiniz.