Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Kombi Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Kombi Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Türkiye iklimlendirme pazarının lider markalarından Alarko Carrier, yaklaşan kış aylarından önce kombi bakımı yaptırmanın önemine dikkat çekiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Alarko Carrier Servis Müdürü Menduh Çağlı, güvenli, konforlu ve tasarruflu ısınma için ipuçlarını paylaşıyor.

Kombi bakımı ne zaman yapılmalı?

Kombilere periyodik olarak bakım yapılması çok önemlidir. Cihazın verimli çalışması, yakıt tasarrufu ve emniyet için, yılda en az bir kez, özellikle kışa girerken mutlaka kombi bakımı yapılmalıdır.

Kombi bakımının faydaları nelerdir?

Kombi bakımının faydaları şu şekilde sıralanabilir: Kombinin tam verimle çalışması sağlanır, radyatör ve sıcak su boylerine giden suyun debisi ve sıcaklığı artar, bu doğrultuda gerekli olan enerji miktarı düşer ve doğal gaz tüketiminde tasarruf sağlanarak ısınma giderleri azaltılmış olur. Olası arızalar önceden tespit edilir ve kesintisiz ısınma sağlanır, kombinin kullanım ömrü artar, daha konforlu bir yaşam, can ve mal güvenliği sağlanır.

Kombi bakımında neler yapılır?

Kombi bakımı sırasında; cihazın genel bakım ve temizliği, eşanjör temizliği,kombide yanma ve gaz ayar kontrolü, gaz ve su sızdırmazlık kontrolü, baca sistemi kontrolü, kombi içerisinde bulunan ana malzemelerin kontrolü yapılarak, elektrik bağlantıları gözden geçirilir. Bunun yanı sıra yenilenmesi gereken parçalar değiştirilir.

Uzman ve yetkili servisler neden tercih edilmeli?

Yetkili servislerin, tüketici lehine hizmet verecek şekilde ana firma ile sözleşmeleri bulunmaktadır. Yetkili servisler, ana firma prosedürleri doğrultusunda hizmeti ön planda tutmak için, servislik sözleşmesi gereğince, eğitimli ve uzman kadrolarla çalışmak zorundadır.

Kombi bakımı çok ciddi bir konudur. Bu nedenle, kombi bakımında firmalar tarafından yetkilendirilmiş teknik servislerin tercih edilmesi önem arz etmektedir.

Kombinin bakımının yanı sıra, hem sağlık, hem de yakıt tasarrufu yönünden kombi kullanımı nasıl olmalıdır?

ÖNEMLİ  Emlak Vergisini Kimler Öder, Kimler Ödemez?

Oda sıcaklığındaki her bir derecelik sıcaklık artışı yaklaşık yüzde 6 ila 8 arasında daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Bu konuyu biraz açacak olursak; farklı odalar farklı sıcaklıklar ister.

Oturma odalarında ve salonlarda 20÷22 ⁰C derece arasında sıcaklık istenir. İnsanların evde ve hareketli olduğu saatlerde konfor sıcaklığı için salon sıcaklığının 22 °C derece olması gerekir.

İnsanlar dışarıda veya evde uykuda iken (uykuda üzerinde bir örtü olduğu için) oda sıcaklığının 16÷18 ⁰C derece arasında olması yeterlidir.

Buna da ekonomi sıcaklığı adı verilir. Aksi bir durum olmadığı sürece konfor sıcaklık zamanları, sabah 5:00 ile 9:00 saatleri arasında, akşam ise 17:00 ila 23:00 saatleriarasında ayarlanır.

Ekonomi sıcaklığı zamanları ise konfor sıcaklığı dışında kalan zamanlarolarak ayarlanır.Konfor ve ekonomi sıcaklık ve zamanlarını kullanıcı kendisi yapabilir. Fakat bu işlem çok da kolay değildir.

Konfor ve ekonomi sıcaklık ve zamanlarınıkontrol edebilen kontrol üniteleribulunmaktadır.Kullanıcı,basit olan kontrol panelleri, programlama saatleri, internet veya wi-fi erişimli kontrol panelleri,dış hava kontrol paneli temin eder veuygun olarak kullanırsa ciddi bir yakıt tasarrufu sağlar.

Radyatörlere takılacak termostatik vanalar yakıt tasarrufu sağlar mı?

Radyörlere termostatik vana konulmasında fayda vardır. Termostatik vana ile oda sıcaklığı ayarlanarak,odanın gerektiğinden fazla ısınması engellenir. Bu da çok ciddi bir yakıt tasarrufu sağlar.

Radyatör temizliği ,tesisat ve tesisatta bulunan filtretemizliği yakıt tasarrufu sağlar mı?

Tesisatın yapımı sırasında metal borular içerisinde oluşan kirlilik, oksitlenme, kaynak cürüf ve çapakları ile tesisatın işletilmesi sırasında sisteme yüklenen besleme suyunun özelliklerineveişletme koşullarına bağlı olarak tesisatta meydana gelenkireç, korozyon sonucu oluşan tortu ve kirlilikler, tesisatta su ile birlikte dolaşarak ”tesisat çamuru” olarak adlandırılan oluşuma sebep olabilmektedir.

Oluşan bu tesisat çamuru radyörleri tıkayıp, verimsizliğe,kombinin yüksek sıcaklıklarda çalışmasına, kapasite düşümüne sebep olmaktadır.

ÖNEMLİ  İstanbul Havalimanı'na, Birinci Düzey Karbon Salımı Sertifikası

Ayrıca kireç, tortu ve kirlilikler, işletme sırasında kombi eşanjörü içerisinde geçiş kanallarını tıkayabilmekte ve yüksek sıcaklıktaki metal yüzeylere yapışarak taşlaşmakta ve bu noktalarda suya ısı transferini engelleyerek yüksek sıcaklık bölgelerinde metallerin deformasyon görmesine, çatlamasına ve delinmesine sebep olabilmektedir.

Bunu önlemek için tesisat suyunun kontrol edilmesi, radyatör temizliği, kombi eşanjörü temizliği, tesisat ve tesisatta bulunan filtre temizliğinin yapılması gerekmektedir. Bu işlem ile birlikte olası arızaların önüne geçilir ve yakıt tasarrufu sağlanmış olur.

Binalara yapılacak mantolama yakıt tasarrufu sağlar mı?

Bu konuda yasal düzenleme mevcuttur. Yeni binalar mantolamalı yapılmaktadır. Mevcut binaların ise yasalar çercevesinde mutlaka izole edilmesi, yani mantolama yapılması gerekmektedir.Bu da çok ciddi tasarruflar sağlayacaktır.

Ayrıca çift cam ve sızdırmaz kenarlı pencereler kullanmak, radyatörlerin üstünü, yanını, sağını ve solunu eşyalarla kapatmamak da yakıt tasarrufu sağlayan faktörlerdir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ