Kirayı Elden Alanlar Dikkat!
İçindekiler
Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren durumlardan biride kiranın ödenme şeklidir. 2018 yılında alınan kara doğrultusunda 500 lira üzeri kira ödemelerinin elden ödenmesi yasaklanarak banka veya PTT üzerinden havale edilmesi kararlaştırılmıştır. Buna aykırı davranan ev sahiplerine ise kira bedelinin yüzde 5’i kadar vergi usulsüzlük cezası uygulanır.
Kira Ödemesi Banka Üzerinden
Vergiye dair iş ve işlemlerin nasıl yürütüleceği 213 sayılı Vergi Usul Kanununu ve bu kanuna bağlı çıkarılan tebliğlerle belirlenmiştir.
Bu kapsamda, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesine göre, Maliye Bakanlığı, kira ve benzeri ödemeleri ve tahsilatları banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri (PTT) aracılığı ile yaptırmaya yetkili kılınmıştır.
Maliye Bakanlığı bu yetkisine dayanarak çıkardığı 268 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile,
- Konutlarda, her bir konut için aylık 500 lira ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,
- İş yerlerinde, iş yerini kiraya verenler ile kiracıların
kiraya ilişkin tahsilat ve ödemeleri banka veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi (belgelendirilmesi) zorunluluğu getirilmiştir.
Sorumluluk Ev Sahibinde
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, 500 lira ve üzeri kira ödemeleri elden yapıldığı zaman, Tebliğ kira elde edenleri tevsik etme (belgelendirme) ile mükellef kılmış iken kiracılara böyle bir zorunluluk getirmemiştir.
Kiracıların 500 lira ve üzeri kiralarını elden ödemesinden mülk sahipleri sorumlu olacak, cezai işlem yalnızca kira geliri elde eden mülk sahiplerine uygulanacaktır.
500 lira ve üzeri kirası olan konutlarda, ev sahipleri kirasını yatırmaları için kiracılarına hesap numarası vermeleri gerekecektir.
Aksi takdirde vergi dairelerinin durumu tespit etmeleri halinde, kira geliri elde eden ev sahiplerine, elden alınan her bir ay için, o yıl geçerli olan özel usulsüzlük cezası keseceklerdir.
İş Yeri Kiraları
İş yerlerinde, konut kira gelirlerinin aksine, hem kiracı hem de kiraya veren iş yeri sahibi, kira miktarına bakılmaksızın, kiranın banka aracılığıyla ödenmesi konusunda sorumlu tutulmuştur.
Yani kiranın elden ödendiğinin tespit edilmesi halinde, vergi dairesi hem kiracıya hem de kiraya veren mülk sahibine, o yıl için geçerli olan özel usulsüzlük cezasını kesecektir.
Elden Almanın Cezası
Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hüküm uyarınca, kirasını banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığı ile yapmayanlara(mükerrer 257 nci maddeyle getirilen zorunluluklara uymayanlara) özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir.
Kiranın elden ödendiğinin tespit edilmesi durumunda Vergi Usulsüzlük cezası kesilir. Bu ceza elden yatırıldığı tespit edilen her kira tutarının yüzde 5’i oranında tahsil edilir.
Yani örneğin aylık kirası 2 bin lira olan bir kişinin 12 ay kirasını elden aldığı tespit edilirse bu durumda 12 bin liranın yüzde 5’lik tutarı belirlenerek 1.200 liralık vergi usulsüzlük cezası ev sahibine kesilir.