Kiracının Eve Verdiği Zararın Tespiti

Kiracının eve verdiği zararın tespiti, ev kiraya verildiğinde yapılan kira sözleşmesi ile başlamaktadır. Sözleşme yapılırken tüm hususlar dikkatli bir şekilde yazılmalıdır. Özellikle evde bulunan demirbaşlar ayrıntıları ile kira sözleşmesinde belirtilirse, doğabilecek her türlü hasar ya da kiracının bilerek vermiş olduğu zararlar daha kolay tespit edilip kanıtlanabilir. Zaten kiracı evi sözleşme de belirtilen şekilde nasıl teslim aldı ise o şekilde teslim etmekle mükelleftir. Sözleşmeye evin kiracıya teslim edilirken ki durumu detaylı bir şekilde yazılabilir.
Kiracı evi kiralarken belli bir miktarda ev sahibine evinde yol açabileceği zarara karşılık ya da zarar vermeyeceğini kanıtlamaya yönelik depozito verir. Bu depozito Borçlar Kanunu kapsamında, madde 342 de; “Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz” ibaresi ile net olarak sabitlenmiştir. Ev sahibi bu depozitonun kıymetli eşya yahut nakit olarak bankaya yatırılmasını isteyebilir.”
“Ev sahibi kira sözleşmesi bitimini takip eden 3 ay içerisinde kiracıya karşı sözleşmeye itiraz davası açmış olduğunu bankaya bildirmez ise, banka yatırılan bu depozitoyu kiracının talebi üzerine kendisine iade etmekle yükümlüdür. “
Kira sözleşmesi sonunda ev sahibi evin durumunu kontrol edip, evin zarar görüp görmediğini görmeye çalışır. Evde herhangi bir zarar var ise bu zararı depozitodan keser. Bazı durumlarda depozito evdeki zararı karşılayamaz ise ev sahibi kiracıdan ilave para isteyebilir. Bunun gibi durumlarda kiracı itiraz eder ise iki taraf arasında bu durum ciddi sıkıntılara yol açabilir. Mal sahibi verilen zararı kanıtlayabilir şekilde fotoğraf ile belgeleyebilir ve kiracıya ihbarname çekerek evin zararının giderilmesini isteyebilir. Buna rağmen kiracı evin hasarını gidermez ise ev sahibi sulh hukuk mahkemelerine dava açabilir. Ev sahibi kontrol ettiğinde ev de herhangi bir zarar görmemiş ise ve sözleşmede yazan demirbaşları olduğu gibi yerinde duruyorsa depozitoyu kiracıya iade eder ve evin anahtarlarını teslim alır.
Ev sahibi ve kiracılar sözleşme süresi sonuna kadar sözleşme gereğini yerine getirmek ile mükelleflerdir. Sözleşme süresi bitmeden karşılıklı olarak yapılacak olan mağduriyetler her iki taraf içinde hem maddi hem manevi zararlara yol açabilir. Bu nedenle kiralamanın ilk başında, sözleşme düzenlenirken sözleşme detayları hem kiracı hem de kiralayan için tüm detayları ile yazılıp ortak noktada buluşulmalıdır. Sözleşmede yazan taahhütlere uyulduğu takdirde kiralayan ve kiracı arasında herhangi bir sorun çıkmadan sözleşme bitim süresine kadar devam edebilecektir.
Aşağıdaki konuların da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: