Kira Kontratı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kira – Kiracı ilişkisinin başlamasında hukuken her hangi bir evrak düzenleme şartı yoktur, dilerseniz mülk sahibi ve kiralayan olarak el sıkışıp anlaşabilirsiniz. Ancak, unutmayın ki “ Söz uçar yazı kalır “.
Kira kontratı mülk sahibi ve kiracı arasında bulunan hukuki hakları korumak yönünden en önemli işlemdir. Her iki tarafında olabilecek olumsuzluklardan korunmasını sağlamaktadır. Kırtasiye gibi yerlerde satılan yada internetten temin ederek çıktı alabileceğiniz, kontrat belgelerini karşılıklı olarak imzalamanız halinde kendinizi garantiye almış oluyorsunuz. Bu işlemi noter huzurunda yapmanız halinde ise evrakta sahtecilik davalarına yol açabilen sahte imzanın önüne geçmiş olursunuz. Tabii ki kontratın düzenlenme şartı olmadığı gibi bu imzalarında noter huzurunda atılması şart değildir.
Kira Kontratı düzenlerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli unsurlar mevcut; Eğer kiralayan iseniz muhakkak kiralayacağınız taşınmazın tapusunu görmek isteyin. Tapuda yer alan isim ile evrak üzerine imza atan kişinin aynı kişiler olduğundan mutlaka ama mutlaka emin olmalısınız. Bazı durumlarda mülk sahipleri ile direkt olarak görüşemediğiniz için onu temsil eden bir kişi ile diyalog kurmanız gerekebilir. Bu durumda ise muhatap olduğunuz kişinin tapu sahibi tarafından verilmiş vekaletname si olmasına dikkat ediniz ve bu vekaletnamenin bir fotokopisini ve sahibinin kimlik fotokopisini de dosyanıza eklemeyi unutmayınız.
Kontrat üzerinde bulunan bölümlere ne yazmanız gerektiği zaten açık bir şekilde ifade edilmiştir, aylık yada yıllık olarak ödeyeceğiniz kira tutarını hem rakam hem yazı ile yazarak kayda geçirmeniz ilerde doğacak anlaşmazlıkların önüne geçmek adına önem taşımaktadır.
Önemli ; Bir çok ev sahibi ve kiracı sı arasında yaşanan anlaşmazlıkların %90’lık kısmı yıllık zam oranlarından kaynaklanmaktadır. Sizde bu problemden muzdarip olmak istemiyorsanız ve sık sık ev taşıyarak eşyalarınızın yıpranmasından bıktıysanız, yapacağınız kontrat üzerinde bulunan Yıllık Kira Artışı bölümünü doldurarak gelecek kaygısı yaşamaktan kurtulabilirsiniz.
Eğer kiralanan malın sahibi sizden depozito bedeli istiyor ise; bu bedel kira tutarının 10 katını geçmemek şartı ile verilebilir. Genelde senet olarak verilen bu güvence mülkün demirbaş değerinin korunmasını amaçlamaktadır. Böyle bir bedel ödeme ya da senet düzenlemek zorunda kalırsanız muhakkak kiraladığınız taşınmazın o an ki halini fotoğraflayarak, kontrat üzerine küçük bir paraf halinde depozito verildiğini ve evin kiralama tarihindeki halini gösteren fotoğrafların çekildiğini belirtiniz.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi unutmayın ki; “ Söz uçar yazı kalır “.