Kentsel Dönüşümde Ev Sahiplerine Kira Yardımı!

6306 sayılı Afet Riski Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun 2012 yılında yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli yapıları kapsayan parsellerde hak sahibi olan kişilere belirlenen rakamlarda kira yardımı yapılıyor. Peki kira desteği kimlere veriliyor? Kira yardımı nasıl alınır?
6 Ayda 307 Milyon TL Kira Yardımı
Kentsel dönüşüm alanlarında 2020’nin ilk yarısında 307 milyon lira kira yardımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hak sahiplerine teslim edildi. İlk 6 ayda kira yardımı en çok İstanbul, Ankara, Elazığ, Antalya ve İzmir’e yapıldı.
2019’da toplam 106 bin 980 vatandaşa 681 milyon liralık kira yardımı verilirken, 2020 yılının ilk yarısında 63 milyon lira riskli alan kira yardımı, 244 milyon lira riskli yapı kira yardımı yapıldı. Yani bu yıl ilk yarıda toplam 48 bin 240 hak sahibi vatandaşa 307 milyon lira kira yardımı verildi.
4 Milyar TL Kira Ödemesi Yapıldı
2012 yılından günümüze kadar 743 milyon lira riskli alan kira yardımı, 3 Milyar 412 Milyon lira riskli yapı kira yardımı olmak üzere bakanlık toplamda 351 bin 260 hak sahibine 4 Milyar 155 Milyon lira kira yardımı yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli ve rezerv yapı alanlarındaki yapılarını kendi isteğiyle yıktıran bina sahiplerine ödenen kira yardımının süresini 36 aydan (3 yıl) 48 aya (4 yıl) çıkardı.
Bakanlığın uygun gördüğü durumlarda ilk 5 aylık kiranın peşin ödenme süresi de 1 yıla uzatıldı.
Aylık 1.150 TL’ye Kadar Kira Yardımı
Yapılan değişiklikle riskli alan dışındaki riskli yapı sahiplerine yapılan kira yardımı süresi 18 ay olarak kalırken, riskli ve rezerv yapı alanlarında kira yardımının süresi 1 yıl uzatılmış oldu.
Halen kendi isteğiyle binasını yıktıranlara yapılan kira yardımı İstanbul, Ankara ve İzmir’de aylık 1.150 lira olarak uygulanıyor. Kira yardımı miktarı bu 3 il dışında kalan diğer illerde, nüfus ve belirlenen diğer kriterlere göre 715 lira ile 1.085 lira arasında değişiyor.
Alan bazlı kentsel dönüşüm projelerinde ise kira yardımlarının miktarı İstanbul’un bazı bölgelerinde 1.500 liraya kadar çıkabiliyor. Kira yardımı tutarlarını bölge ve alanlara göre bakanlık belirleyebiliyor. Kira yardım tutarları her yıl TÜFE oranında arttırılıyor.
Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Bu yardımın alınabilmesi için öncelikle mal sahibi veya kiracının bulunduğu yapının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli bulunması gerekir.
Bu tespitten sonra yapı tahliye edilip yıkıma başlanır ve yerine kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapı inşa edilir.
Ancak bu süre içinde riskli yapıda bulunan mal sahibi ve kiracıların başka bir yerde bulunmaları gerekir. Bu yüzden de kira yardımı yapılır.
Başvuruda İstenen Belgeler
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Kira yardımı başvuru formu,
- Kat malikinin yıkılan yapıda kaldığını gösterir, adres teyit niteliğinde imzalı ikametgâh belgesi,
- Yapının tapu belgesi ve tapu kaydı,
- Riskli yapıya ait tespit raporu,
- Arsa payı olan tapularda emlak vergi beyannamesi,
- Kat malikine ait ödenmiş fatura,
- Yıkılan yapıya ait gerekli olan form,
- Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halk Bankası)
e-Devlet’ten Başvuru
Kira yardımı başvuru ve sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Yukarıdaki bağlantıya tıklayarak e-Devlet’e kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmanız gerekiyor.
Ayrıca ihtiyaç sahiplerine kira yardımı yapılıyor. Gerekli şartları taşıyan kişiler, yapılan yerinde incelemeler sonucunda kira parası alabilmektedir.
Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na yapılmaktadır.
Kira yardımı ve diğer yardımlardan yararlanılabilmesi için, yardıma muhtaç şahısların bireysel başvuruları gerekmektedir.
Ancak belediyeler tarafından bu kişilerin tespiti ile şahısların başvurması gibi bir şart aranmaksızın da yardım yapılabilmesi mümkün olmaktadır.
İl İl Kira Yardımı Tutarları
Bakanlıkça verilen kira yardımı tutarları ve illeri şöyle:
715 TL: Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis
810 TL: Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce
905 TL: Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale
995 TL: Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van
1.082 TL: Adana, Antalya, Bursa, Konya
1.150 TL: Ankara, İstanbul, İzmir
Taşınma Yardımı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden kiracılara kira yardımı desteği yanı sıra taşınma parası da ödeniyor.
Adana, Antalya, Bursa ve Konya illerinde ise kentsel dönüşüm kira yardımı 2.170 lira olarak uygulanıyor.
Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde ise kentsel dönüşüm taşınma desteği 1.990 lira olarak ödeniyor.
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale illerinde 1.810 lira olarak uygulanan söz konusu rakam Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce illerinde 1.620 lira olarak hak sahiplerinin hesaplarına yatırılıyor.