Kentsel Dönüşüm ve Kira Yardımı

2012 Yılının Mayıs ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul gören ve yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında Türkiye adeta yeni bir yapılanmaya girdi. Yapım tarihi eski olan ve işgal ettiği alanın barınma yönünden verimsizliği kabul edilen, içinde yaşayan bireylerin deprem gibi doğal afetlere karşı koyamayacak kadar sağlam olmaması gerekçesiyle yıkımına karar verilmektedir. Bu kanın kapsamında yıkılacak olan yapıların içinde barınan bireyleri mağdur etmemek adına üstlenici firmalar inşaat süresince kira yardımı yapmaktadırlar.
İnşa süresinin sona ermesine kadar geçen sürede barınma problemini çözebilmek adına geliştirilmiş bu formül sayesinde, birçok kişi mağdur olmadan yeni konut sahibi yapılmıştır. Bu kanundan faydalanabilmek için gerekli olan kriterleri sizler için araştırarak aşağıda maddeler halinde sıralayarak sizlere sunuyoruz.
Kentsel Dönüşüm ve Kira Yardımı şartları;
- Kira yardımı yapılacak olan ailelere ödenecek miktar aylık 680 Türk Lirasını geçemez.
- Kira yardımı kapsamında yapılacak olan ödemelerin vadesi 18 Aydan daha fazla olamaz.
- Kira yardımı yapılacak olan ailelere taşınma masrafları ve diğer giderler hesaplanarak ilk 5 aylık kısmı peşin olarak yapılabilir.
- Dönüşüm kapsamındaki binalarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet eden ya da işyeri sahibi olan kişilere bakanlık tarafından belirlenmiş oranlar dâhilinde defaten ödeme yapılabilir.
- Kentsel Dönüşüm kapsamında bulunmayan, riskli alan veya rezerv alanı gibi şartlandırılmış bölgelerin rapor ve tapusu ile birlikte Çevre ve Şehircilik bakanlığına başvuru yapmaları gerekmektedir.
Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılacak olacak konut sakinlerinin Kira Yardımı başvurusu yapabilmeleri için gerekli belgeler;
- Ek-1 Başvuru Formu ( Başvuru yapacağınız kurum tarafından tedarik edilerek tarafınıza verilecek )
- Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi
- Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi
- Taşınmazın güncel Tapu belgesi ( Bu belge tapu kadastro görevli amiri tarafından mühür ve ıslak imzalı olmalıdır )
- Adrese dayalı nüfus kayıt örneğinin asil belgesi ( Nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. )
- Kamu bankalarına ( Ziraat Bankası, Halk bank, Vakıfbank ) gibi bankalara ait hesap bilgileri özellikle IBAN numarası
Yukarıda yazılı olan şartların yerine getirilmesi, gerekli belgelerin tamamlanması ve başvuruların yapılması halinde sizinde kira yardımı almanız mümkün olacaktır.