Kapıcı ile yapılacak iş sözleşmesi

Apartmanda yaşam şeklinin hızla yaygınlaşması ve bir bina içerisinde birçok apartman sakinin ikamet etmesi beraberinde bazı sorunlar getirmekte. Apartmanın ortak alanlarının kirlenmesi, bodrum ve çatı gibi bölgelerin düzenli bakımlarının yapılması gibi birçok noktada apartman sakinlerinin ortak hareket etmesi günümüz şartlarında neredeyse imkânsız gözüküyor. Bu problemi çözmek adına ise her bir apartmanda Kapıcı olarak tabir edilen apartman görevlisi istihdam ederek, giderleri apartman sakinlerine taksim ediliyor ve binanın temiz, bakımlı olması sağlanıyor. Peki bir apartman görevlisi alırken Kapıcı ile yapılacak iş sözleşmesi nasıl olmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir?
Kapıcı işe alım sürecinde, apartman sakinlerinden oluşan yönetim kurulu veya bu yönetim kurulunun yetkilendirdiği kişi / kurum tarafından gerekli işlemler yürütülür. Bu işlemlerde kapıcı ile yapılacak iş sözleşmesi kapsamında aşağıdaki maddelere özen gösteriniz;
- Müstakbel apartman görevliniz hakkında ön istihbarat araştırması yapınız, varsa daha önceden çalıştığı bina yöneticileri ile irtibat kurarak bilgi alınız.
- Tam teşekkürlü bir hastane tarafından verilmiş sağlık raporu talep ediniz.
- Savcılık onaylı sabıka kaydı ve nüfus müdürlüğünden alınma nüfus örneği talep ediniz.
- Aşağıda vereceğimiz sözleşmeyi eksiksiz olarak doldurarak ıslak imza atmasını isteyiniz.
Halk eğitim merkezlerinde yeni açılan ve bugüne kadar birçok mezun veren Apartman Görevlisi kursu görmüş ve katılmış olan adaylar, binanızın ve sizin için çok daha rahat edebileceğiniz kişilerdir. Yasal olarak tüm yükümlülüklerinin bilincinde olan kişiler ile apartman sakinlerinin problem yaşaması oldukça zordur. Ayrıca, tüm apartman sakinlerinize ister yazılı bir şekilde isterseniz genel kurul toplantısı yaparak sözlü bir şekilde, yasal olarak apartman görevlisi yani kapıcıdan talep edebilecekleri ve talep edemeyecekleri unsurları, Kapıcının görevleri ni bildiriniz. Apartman görevlisi, pazardan gelen bir apartman sakinin poşetlerini taşımakta yükümlü değildir. Apartman görevlisi, pazardan aldığınız domateslerin ezilmesi ve asansörü kirletmesi durumunda, asansörü temizlemekle yükümlüdür gibi örnekler ile detaylı bir şekilde açıklamanız ilerde doğabilecek sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
Aşağıda vereceğimiz kapıcı ile yapılacak iş sözleşmesi tam olarak doldurulması durumunda yasal önlemleri almış sayılırsınız, bu sözleşmeyi noter huzurunda resmi olarak yapmanız size ek avantaj sağlayacaktır.
Önemli Not: Sözleşme üzerinde her iki tarafta rıza göstermesi halinde değişiklik yapılabilinir.
APARTMAN KAPICILARI İLE YAPILACAK SÖZLEŞME
KAPICILIK SÖZLEŞMESİ
İŞVEREN : Apartman bağımsız daire malikleri (Adları,Soyadları)
YÖNETİCİ : Kat malikleri adına (Adı ve Soyadı)
İŞYERİ : …………………………..Apartmanı
ADRESİ : ………………………… …………. ………… ………………………….
KAPICI Adı ve soyadı : ………………………………….
Doğum tarihi : ………………………………….
Baba adı : ………………………………..
Adresi : ……………………………….
YAPILACAK İŞ : Kapıcı;kat maliklerinin birlikte konut olarak kullandıkları gayrimenkulün müşterek yerlerinin,müştemilatının temizliğini yapmak,ortak yerlerin genel anlamda gözetimini sağlamak,çöpleri toplamak,kış aylarında kaloriferi yakmak, bahçenin bakım ve sulama işlerini yapmakla görevlidir.
İŞE BAŞLAMA TARİHİ : ………………………………
SÖZLEŞMENİN SÜRESİ : …………………………….
ÜCRET : Aylık ………………………. TL.
ÜCRET ÖDEME ZAMANI : Her ayın ……’ine kadar ödenir.
KAPICI KONUTU : Kapıcı;kapıcı dairesinde kira ödemeden oturacaktır.
KAPICI KONUTUNUN ELEKTRİK-SU GİDERİ : Depozitoları ilgili idarelere kapıcı tarafından yatırılarak,elektrik ve su giderleri kendisi tarafından ödenecektir.
ÇALIŞMA SAATLERİ : Günde 7,5 haftada 45 saat çalışılacaktır.
YAZ AYLARINDA : 07.30 – 10.30 (3 saat çalışma) 10.30 – 14.00 (Ara dinlenmesi) 14.00 – 15.30 (1,5 saat çalışma) 15.30 – 17.00 (Ara dinlenmesi) 17.00 – 20.00 (3 saat çalışma)
KIŞ AYLARINDA : 06.00 – 10.00 (4 Saat çalışma) 10.00 – 11.30 (Ara dinlenmesi) 11.30 – 12.30 (1 saat çalışma) 12.30 – 17.00 (Ara dinlenmesi) 17.00 – 19.00 (2 saat çalışma) 19.00 – 22.30 (Ara dinlenmesi) 22.30 – 23.00 (0,5 saat çalışma)
Kapıcı,iş saatlerinden sayılmayan ara dinlenmelerinde tamamen serbesttir.Kapıcı,ara dinlenmelerinde kat malikleri veya yerlerine kaim kişilere hizmet görmek zorunda değildir Buna rağmen kendiliğinden böyle bir çalışmada bulunduğu takdirde fazla mesai yaptığını iddia edemez. Kat malikleri kurulu veya onlar adına yönetici;yukarıda belirtilen çalışma saatlerinin başlama ve bitme zamanlarını bir hafta önce bildirmek kaydıyla değiştirebilir.
HAFTA TATİLİ : Kapıcı ……………………….günü hafta tatilini kullanır.
GENEL TATİL : Kapıcı genel tatillerde çalışır,ancak bu günlerin ücreti % 100 zamlı ödenir.
YILLIK İZİN : Kapıcı,1475 sayılı iş kanununda belirtilen süre dahilinde yöneticinin belirteceği tarihte yıllık ücretli izin kullanır.
DENEME SÜRESİ : İşe başlama tarihinden itibaren 1 aydır.
ÖZEL ŞARTLAR : ………………………………………. ………………………..(Kapıcının hafta tatili,yıllık izini, maazeret izini gibi hususlarla; raporlu ve yıllık izinli,maazeret izinli olduğu sürelerde kapıcılık hizmetinin nasıl temin edileceği;bu hizmetin dışarıdan geçici işçi temin edilerek mi veya gider makbuzu tanzim edilerek kapıcının eşine veya 18 yaşını bitirmiş çocuğu varsa ona mı gördürüleceği gibi konuların sözleşmede belirtilmesinde yarar vardır.)
SÖZLEŞME TARİHİ : …………………………………… İşbu kapıcılık sözleşmesinde yer almayan hususlarda 1475 sayılı iş kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır.
………………………..tarihinde yukarıdaki şartlarla tanzim edilen sözleşme taraflarca okundu imzalandı.
YÖNETİCİ …………….KAPICI
Adı soyadı ……………Adı soyadı
(İmza)……………….. (İmza)