Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

İpotekli Eve Haciz Gelir mi ?

İpotekli Eve Haciz Gelir mi ?

İpotek, günümüzde genelde konut kredisi ile alınmış olan evlerin üzerine banka tarafından koyulan şerhtir. Bu şerh sadece bankaların koyabildiği bir güvenlik unsuru değildir. Mülk sahibinin borçlu olduğu kişi yada diğer kurumlarda yasal yollara başvurarak, taşınmazın üzerine ipotek adı verilen tedbiri koyabilirler. Peki, ipotekli eve haciz gelir mi ? Bu sorunun cevabı biraz karışıkta olsa, evet tir. Bir kurum yada kişi tarafından ipotek tedbiri uygulanmış olan mülke, farklı bir alacaklı tarafından haciz getirilmesi kanunen mümkündür ancak, mülkün devlet yolu takibatı başlatılarak yapılan satıştan elde edilen gelir üzerinden ilk alacaklı ipoteği koyan kişi veya kurumdur. Bunu küçük bir örnek ile açıklayacak olursak; X kişisine ait 100.000 TL değerinde bir konut bulunmakta. Bu konut banka kredisi ile alındığı için üzerinde 70.000 TL değerinde ipotek bulunuyor, X kişisi Y kişisine 500.000 TL tutarında borçlu durumda. Y kişisi haciz takibi yaparak alacağını tahsil için mahkemeye başvuruyor. Borçlu X kişisinin üzerinde bulunan tek malı konutu olarak gözükmekte. Karşı bir dava açılmaması durumunda 100.000 TL bedel ile satılan konuttan, ipotek sahibi olan banka 70.000 TL almasının ardından icra takibini başlatan Y kişisi kalan 30.000 TL’yi alabiliyor.

Peki, zaten zor şartlar altında alınmış olan evin haczi nasıl engellenir ? Bu konu hakkında bahsedeceğimiz durumlar tamamen mahkeme inisiyatifinindir, aksi durumlar gözlemlenebilir.

Haciz takibi başlatılan mülkün, mesken olması durumunda icra hâkimliğine başvuru yapılarak bu evin tek bir konut olduğu ve haczi durumunda mağduriyet doğabileceği ve bu sebep ile haczedilemeyeceği yönünde dava açılması mümkün. Genelde bu tür dava sonuçları haczin durdurulması yönünde çıkıyor. Tabi ki yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu konu tamamen ilgili mahkemenin inisiyatifinde gerçekleşiyor. Mahkeme, haczin durdurulması yönünde karar vermez ise mülkün satılması, elde edilen gelirden mülk sahibine küçük bir konut alacak kadar ödenek ayrılması ve ardından elde kalan paranın alacaklılara dağıtılması yönünde karar verebiliyor. Borçlu hakkında yapılan icra takibatının kesinleşmesi durumunda ise mülke ait tapuya haciz bilgisi eklenerek satışı engellenir. Bu haciz işlemi 2 yıl içerisinde eyleme dökülmezse hükmünü yitirir.

ÖNEMLİ  Kira Artışında Düşük Enflasyon Oranı Kullanılsın!
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ