Eva Değerleme Genel Müdür Cansel Şirin Yazıcı yaptığı açıklamada, “İmar mevzuatı çok çetrefilli. Gayrimenkulde değer tanımı da bir tane olmayınca iş güç hale geliyor. Bu nedenle yanlış düşünülebiliyor. Sahada veri topluyor ve yorumluyoruz.
İnsan faktörünün olduğu yerde değerleme yapmak gerçekten güçtür. Teminata göre yapılan değerlemelerde bankaların risk anlayışları, değerlemenin sonucunu etkiliyor. Piyasa için yapılan değerlendirme ölçütü ise farklı. İcra bilirkişiliklerde büyük sorun var Türkiye’de.
Değerleme uzmanları bu işi yapabiliyor. Bilirkişi modeli 70 yıl öncesinden kalmış bir uygulama.
İmar Barışı Yeniden Başlamalı!
Değerlemeci olarak o an için durumun fotoğrafını ortaya koyuyoruz. İmar affı gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.
O zaman yeni bir başlangıç olur. Gayrimenkul için sorunları çözüm gelecek nesillere bırakmamak gerek. İmar affı bunun için gerekli. Amaç sistemi düzeltmek olmalı.
Türkiye’de tapu duygusal bir kavram halinde. İki yıldır kredi ile desteklenemeyince gayrimenkul yerinde saydı. Kredi indirilince bu yükselme yaşandı. Krediyi düşürünce talep patlaması oldu. Stoklar tükendi. Şimdi faizler yükseliyor. Konut satışı bundan sonra bu hızla gitmez.” dedi.
Binaların Yarısı Kaçak!
GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun ise açıklamasında, “GABORAS açısından gayrimenkulde değerlendirme çok önemli. Alınıp satılan her şeyin bir odit’i, değeri vardır. Değerleme sektörü, Türkiye’de en iyi çalışan sistemlerden biridir.
23 milyon binanın 13 milyonunun kaçak olduğu bir ülkede değerlendirme yapmak güçtür. Gayrimenkulde döngü hızı İstanbul’da 18 yıl, Artvin’de 178 yıl. GABORAS olarak bankalar, inşaat şirketleri ve değerlendirme şirketlerine karşı eşit mesafedeyiz” dedi.