İcradan Konut Alınır mı?
İçindekiler
Fiyatının uygun olması nedeniyle icradan konut almaya karar verdiniz. Ama nasıl hareket edeceğinizi, izlemeniz gereken yolları bilmiyorsunuz. İşte icradan satılık ev almak için izlenecek yol;
İcralık evler piyasa değerinin çok altında satıldığı için karlı bir yatırım aracıdır. İlk ihale açılış bedeli yüzde 50 dir ve günümüz koşullarında bir eve yüzde 50 kazançla sahip olmak büyük bir fırsattır.
Bu fırsattan faydalanabilmek için icralık gayrimenkul ihalelerinden haberdar olmanız gerekir.
Bunu en rahat şekilde internet üzerinden icra ilan sitelerini takip etmektir.
İcradan Konut Nasıl Alınır?
İcra yöntemiyle satılan daire, arsa ya da araba gibi mallar ihale usulü ile açık arttırma yapılıp satılıyor. İcradan ev satın almak istiyorsanız işinde uzman bir avukatın ayrıntılı bir araştırma yapması gerekiyor.
İcraya çıkan evler, icra müdürü ya da yardımcıları tarafından açık arttırma yazısı ilanı ile satış günü bildirilerek satışa çıkarılıyor. Bu şekilde gayrimenkul satın almak istiyorsanız 18 yaşından büyük olmanız gerekiyor.
Bunun yanında satış anında ihalede belirtilen miktarın yüzde 20’sini peşin olarak bulundurmanız gerekiyor.
Piyasa fiyatının çok altında bir miktar ile satın alacağınız evler için devlete KDV bulunuyor. KDV oranı 150 metrekare evler için yüzde 18 olarak açıklanırken, 150 metrekarenin altındaki daireler için ise yüzde 1 oranındadır. Ayrıca damga vergisi, tellaliye ücreti ve diğer masraflar da bulunuyor.
İcra İhalesini Kazanırsanız
İhaleyi kazandıktan sonra, ihale üzerinde itiraz ya da fesh davası açılmadığı durumunda 10 gün içerisinde paranın tamamının ödenmesi gerekiyor.
Ardından icra dairesinin belirtiği tapu için tapu müdürlüğüne yazı gönderilmesi gerekiyor.
Aynı zamanda ihale yoluyla alınan gayrimenkul, satış tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde Gelir Vergisi Kanunu’na göre satılamamaktadır. Eğer gayrimenkulün satışı yapılırsa aradaki fark kadar gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.
İcradan Konut Almak Karlı mı?
Ülkemizde ev almak oldukça zor. İcraya düşen daireler emsallerinin yüzde 40 civarında altında satılıyor. 500 bin liralık daire, icra ihalesinde 300 bin liradan satılabiliyor.
İcra İhalesine Kimler Katılabilir?
18 yaşını doldurmuş olan herkes icra ihalesine katılabilir. Tek şart alınacak konutun yüzde 20’sinin teminat olarak bulundurulması veya ilgili icra dairesinin hesabına yatırılmasıdır.
İhale sonucunda evi satın alamazsanız teminatınız hiçbir kesintiye uğramadan iade ediliyor. İhaleyi kazanırsanız teminat dışında kalan parayı yatırarak evin tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz.
Örnek olarak muhammen bedeli 500 bin lira olan ev için 100 bin lira teminat yatırmanız gerekiyor.
Muhammen bedel ise ihale yolu ile satışı planlanan taşınır ya da taşınmaz bir malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değeridir.
İcralık Konut Krediyle Alınabilir mi?
Bankalar icralık evlere kredi vermeye yanaşmıyorlar. Bunun nedeni ise ihale kazanılsa bile ihalenin feshi davasının açılabilecek olmasıdır.
İhaleye katılıyorsanız verdiğiniz teklifin tamamının nakit olarak bulundurulması gerekiyor.
Şartname Önemli
İhaleye ilişkin icra dairesinin hazırlamış olduğu şartnamenin iyice okunması ve anlaşılması gerekiyor. “Hisseli konut mu, şerh var mı” bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.
İhalenin Feshi
İcra ihalesini kazansanız da sonrasında dava ile karşılaşabilirsiniz. İhalenin feshi davası, ihaleye katılanların ihalede usulsüzlük olduğu iddiasıyla açılır. Açılma süresi ise ihale tarihinden itibaren 7 gündür.
İcra mahkemesi ise 20 gün içinde duruşma gerçekleştirir. İhaleye fesat karıştırma, ihaleye katılacak olanları engelleme, ihalenin yapılacağı mülke ilişkin bilgilerin gizli tutulması gibi sebeplerle ihalenin feshi davası açılıyor.
Genelde icra daireleri usulsüzlük yapılmaması için titiz davranırlar.
Sistem Nasıl İşliyor?
İhale açılmadan önce evin rayiç bedelinin değerlemesi yapılır. Örnek olarak 380 bin liralık rayici olan daire 198 bin liradan ihaleye açılır.
İlk ihalede evin muhammen bedelinden yüzde 50 düşük teklif gelirse satış yapılmaz ve ihale ikinci defa 10 gün sonra aynı icra dairesi tarafından tekrarlanır.
Evin yüzde 50 muhammen bedelinin üstünde teklif veren ihaleyi kazanır. Bu durumla karşılaşılmaması için icra daireleri genelde evlerin yüzde 50’sinin çok az üzerinde fiyatlardan ihaleyi açarlar.
İcra Dairesinde Ödeme Yapılır mı?
İcra ihalelerinde, malı satın alan kişi satış bedeli dışında ihale bedeli üzerinden KDV ile damga vergisi ve tellaliye benzeri giderleri de ödemek zorunda. Tüm bunların yanında tapu masraflarını da ihaleyi kazanan ödüyor.