Ev Tadilatı İçin Belediyeden İzin Gerekir mi?

Ev sahipleri daha iyi hissetmek amacı ile yahut kiralayacaksa daha yüksek bir kiraya evini kiralayabilmek için evini tadilat ettirebilir.
Ev tadilatı ile alakalı işlemler kişinin apartmandaki komşuları ile olan diyalogları ile doğrudan ilgilidir. Kişiler tadilat yaptırmadan önce komşularına, özellikle alt, üst veya yan komşularına bilgi vererek, rahatsız olabilecekleri hususunda kendilerini uyarır. Çok ciddi derecede rahatsız edici ve uzun süren tadilatlar nedeni ile komşularını rahatsız edeceklerinden kendilerinden izin istemeleri etik olacaktır. Resmi olarak da mülk sahipleri, apartmandaki diğer mülk sahiplerini yapılacak tadilatın niteliği ve ne kadar süreceği ile ilgili bilgilendirmeye zorunludur.
Bunun yanında apartman yönetiminin aldığı kararlara göre yapılabilecek yahut yapılamayacak tadilatlar da olmaktadır. Bina planına uymayan tadilat işlemleri onaylanmayacağından dolayı yapılmasına izin verilmeyecektir. Apartman yönetiminin oy çokluğu ile almış olduğu kararlar icabı, bazı tadilatların yaptırılmaması kararı çıkmışsa, kişi bu kurala uymak zorundadır. Apartman yönetiminin oy çokluğu ile belirlediği kurallara uymayan, bina planında olmamasına rağmen şahsi olarak bina yapısında değişikliğe gitmek isteyen kat malikleri diğer malikler tarafından uyarılır hatta yaptıkları tadilat ile ilgili yetkili mercilere, bağlı bulundukları belediyeye şikâyet ederek, izinsiz yapılan tadilat ve düzenlemelerin ilk haline getirilmesini sağlayabilir.
Eski komşuluk ilişkilerinin kalmadığı, yabancılaşan ve birbiri ile pek diyaloğu olmayan kişiler arasında son dönemlerde tadilatlar ile ilgili birçok anlaşmazlık çıkmakta, taraflar işi daha ilerilere götürerek birbirini mahkemeye vermektedir. Bundan dolayıdır ki, hem komşuların rızasını alarak, hem apartman yönetimi kurallarına uyarak, hem de bina planına sadık kalarak bu çerçevede tadilatlarımızı yaptırmamız gerekmektedir.
Evde yapılan tadilatlar belediyeden izin alma zorunluluğu olan tadilatlar ile belediyeden izin alınmadan yapılabilecek tadilatlar olmak üzere ikiye ayrılır:
– BELEDİYEDEN İZİN GEREKTİREN TADİLAT:
Evlerdeki tadilatlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de; yapının yani binanın, dairenin şekli yapısını, metrekaresini değiştiren tüm tadilatlar için bağlı bulunan belediyeye başvurarak izin alma zorunluluğunun bulunmasıdır. Bu tarz tadilatlar için “Tadilat Ruhsatı” alınmalıdır.
– BELEDİYEDEN İZİN GEREKTİRMEYEN TADİLAT:
Evin metrekaresini değiştirmeyen, badana, boya, fayans, parke, kartonpiyer gibi işlemler için belediyeden izin alınmasına gerek yoktur. Tadilat ruhsatı almak için belediyenin istemiş olduğu belgeleri, bir dilekçe ile belediyenin ilgili birimine sunmak gerekmektedir. Belediyeler kendilerine teslim edilen belgeler ( Tapu tescil belgesi ) ve dilekçeleri inceleyerek eklerde herhangi bir yanlışlık veya eksiklik yok ise 30 gün içerisinde tadilat ruhsatını talep eden kat malikine veriyor.
Konuyla ilgili olarak aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir: