Emlak Vergisi Borçları Silinecek mi?

Vergi Usul Kanunun 115’inci maddesinin 1’inci bendinde, varlıklarının en az üçte birini kaybeden mükelleflerin bu afetlerin zarar verdiği gelir kaynakları ile ilgili bulunan vergi borçları ve vergi cezalarının terkin edileceğinden söz edilmiştir. Ülkemizde gelir kaynaklarından gelir ve kurumlar vergisi alınmaktadır…
Vergi Ertelemeler Gündemde
Koronavirüsle birlikte, kamu maliyesi öncelikli ve ivedi olarak (devletin finansmanının önüne geçecek kadar) vergi mükelleflerini ayakta tutup, faaliyetlerinin devamını sağlayacak önlemlere odaklanmaya yöneldi. Üretimin devamı, borç ve alacak servisinin sürmesi, vergi kaynağı ile istihdamın korunması ve nihayet bölüşümde hakkaniyetin sağlanarak devlete aidiyet bağının devamı açısından firmaların ayakta kalıp faaliyetini sürdürmeleri yaşamsal önemdedir.
Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin beyan ve ödeme süreleri bu amaçla uzatıldı. İç havayolu taşımacılığında üç ay süreyle yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 1’e indirildi. Konaklama vergisi uygulaması Kasım ayına ertelendi.
Bu tedbirler koronavirüs krizinin yarattığı devasa tahribatı karşılamaktan uzaktır. Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında yeni bir teklifin hazırlanması da bunun kanıtıdır.
Teklifte işten çıkarmalar 3 ay süreyle yasaklanıyor. Teklife göre Cumhurbaşkanı, işverenlerin fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek. Fesih yasağı olan işveren, işçileri ücretsiz izne çıkarabilecek. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere işsizlik sigortası fonundan günlük 39.24 lira ödenecek.
Devlet, firma, kişi ve aile gelirlerinin azalması talebi daraltacaktır. Talebin azalması işletmelerin satış ve cirolarını olumsuz etkileyecek bu durumda işletmelerin personel ve cari giderlerini karşılaması, kredi ana borç ve faizlerini çevirmesi, ham madde tedariki bir varlık-yokluk sorununa dönüşebilir.
Vergide Terkin…
Bu koşullarda vergi borçlarını ödeyemeden işine ve iş yerine kilit vuran ya da daralma nedeniyle vergi borçlarını ödeyemeyen aktif haldeki bir işletmenin tüm bunlara koronavirüs afetinin sebebiyet verdiği savıyla tahakkuk eden vergilerin kaldırılması tarzında bir talebinin yasal karşılığının ne olacağı hususu araştırmaya değer bir nitelik taşımaktadır. Zira böyle bir talep akla yakın ve günlük tecrübelere de uygun düşmektedir.
Hatta Vergi Usul Kanunu’nun 115’inci maddesinde afet nedeniyle gelir, kurumlar vergisiyle arazi üzerinden alınan emlak vergisinin kaldırılmasına yönelik düzenleme mevcuttur. İşin özünde de koronavirüs öncesinde zar ve zor da olsa faaliyetini sürdüren vergi borçlarını ödeyen firma koronavirüsle birlikte sokağa çıkma yasakları ve ardından gelen talep daralması sonucunda, ayakta kalmaya çalışmakta veya işine kilit vurmak zorunda kalmış ancak vergi borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir.
Vergi Usul Kanunun 115’inci maddesinin 1’inci bendinde, “Varlıklarının en az üçte birini kaybeden mükelleflerin bu âfetlerin zarar verdiği gelir kaynakları ile ilgili bulunan vergi borçları ve vergi cezaları”nın terkin edileceğinden söz edilmiştir. Ülkemizde gelir kaynaklarından gelir ve kurumlar vergisi alınmaktadır. O halde maddedeki koşulların oluşması halinde, gelir ve kurumlar vergisi terkin edilecek buna karşın gelir kaynakları ile ilgisi olmayan ÖTV ve KDV gibi vergiler kapsam dışı kalacaktır.
Emlak Vergisinde Terkin
Ülkemizde bina, arsa ve arazide emlak vergisi alınmaktadır. Emlak vergisinde terkin sadece ekili araziler için ve bu arazideki mahsulün doğal afet nedeniyle zarar görmesi halinde mümkündür. Şayet bir kişi koronavirüs nedeniyle ekili arazisindeki ürünün en az üçte birini kaybettiğini kanıtlarsa, mükellefin koronavirüse maruz kalan hasat ve devşirme yılına ait tahakkuk ettirilen arazi vergisi borcu ve cezaları terkin edilir. Terkin edilecek miktar ise mahsuldeki kayıp oranı dikkate alınarak belirlenir.