Daireyi işyerine çevirme

Şehir merkezlerinin hızla gelişmesiyle birlikte, merkezi konumda bulunan konutların birçoğu iş yerine çevrilerek, apartmanlar iş merkezi haline getirilmektedir. Konutları iş yerine çevirmek için belirlenmiş esaslara dayanan kanun kapsamında, konut sahiplerinin yapması gereken bir takım işlemler bulunmaktadır. Mesken olarak kullanımı devam eden mülkün, işyeri olarak kullanımı için gerekli şartlar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirtilmektedir. Kanuna göre bu kapsamda aranan ilk şart, ilgili belediyelerin imar planına göre bu dönüşüme izin vermesidir.
Belediyeniz, mülkünüzün iş yeri olarak kullanılabileceğine izin veriyor ise bağlı bulunduğunuz tapu sicil müdürlüğüne başvurarak, röperli kroki, tapu, çap belgesi ve belediyeden temin edeceğiniz imar durumu belgesi ile projenizi hayata geçirebilirsiniz. Hazırladığınız proje ile birlikte, belediyenin talep edeceği evraklarla birlikte ilgili kuruma tadilat ruhsatı için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru esnasında belediyenin sizden talep ettiği en önemli evrak ise; Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan apartmandaki diğer bağımsız bölüm sahiplerinden imzalı izin belgesidir.
Daireyi iş yerine çevirme konusunda kanunlar tarafından yasaklanan bazı noktalar mevcut. Bu kuralların ihlali halinde yasal yaptırımlar olabileceği gibi, apartman sakinlerinin şikayet etmesi halinde iş yeri olarak kullanılan mülk mühürlenecektir.
Daireyi iş yerine çevirme konusunda yasak işler:
- Ana gayrimenkulün, sicilinde mesken, işyeri veya ticarethane olarak gösterilen bağımsız bölümlerinden her hangi birisine eczane laboratuarı, dispanser, hastane, klinik, poliklinik gibi müesseselerin kurulması kesinlikle yasaktır. Klinik niteliği taşımayan Muayenehaneler bu hükmün dışında bırakılmıştır.
- Bahsi geçen mülkün bağımsız alanlarından her hangi birisine bar, kulüp, pavyon, gazino, kahvehane, kıraathane, tiyatro, sinema, dans salonu ve benzeri gibi eğlence veya toplantı yapılan mekânlar, lokanta, fırın, süthane, pastane, imalathane, boyahane, basımevi, galeri, dükkan, çarşı gibi yerler sadece kat malikleri arasında gerçekleştirilen kurulda oy birliği ile alınan karar doğrultusunda açılabilir.
Yukarıda belirttiğimiz iki yasak iş veya izne tabi olan işlerden birinci sınıfta olanlar yapmanız mümkün değildir. İkinci sınıfta bulunan izne tabi işleri ise söz edildiği gibi, kat malikleri arasında sağlayabileceğiniz oy birliği ile yapmak üzere daireyi iş yerine çevirme işlemlerini başlatabilirsiniz
aynı parsel üzerinde bulunan 3 bloktan bir tanesinde meskeni işyerine çevirmek istenirse sadece bağlı olduğu bloktaki maliklerden mi muvafakat alınması gerekir yoksa 3 bloktaki bütün maliklerden mi?
cevap verebilirseniz çok memnun olurum
iyi çalışmalar