Çatıda Kendi Elektriğini Üret!
Çatılara kurulacak sistemle elektriğinizi kendiniz üreterek fatura ödemezsiniz, sistemde kendini 7 yılda amorti eder
Son günlerde elektriğe yapılan zamlar sonrası insanlar farklı alternatif çözümler araştırmaya başladı. Bu alternatiflerden biride bina çatılarına kurulacak güneş enerji panelleri. Sistem ilk kurulduğunda maliyetli olsa da 7 yıl içerisinde kendini amorti ediyor. Üstelik çıkacak teşvik kanunu ile maliyetler daha da düşeceğe benziyor.
GÜNEŞ PANELLERİNE TEŞVİK GELİYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin yüzde 10’lara ulaştığını belirterek, bina çatı ve cephelerini ‘güneş santrali’ olarak kullanmayı teşvik edeceklerini söyledi. ‘Sistem 7 yılda kendini ödüyor’ diyen Dönmez, elektrikte ‘kademeli fiyatlandırma’ üzerinde çalıştıklarını da açıkladı.
Elektrikte ‘temiz enerji’ payının arttığını da belirten Dönmez, “Ama bu yıl toplam elektriğin yüzde 10’unu yenilenebilir enerjiden elde ediyoruz. Hedefimiz rüzgar ve güneşte her yıl bin MW eklemek. Pil teknolojisindeki gelişmeler de ‘enerjiyi depolama’ imkanı veriyor. Yeni güneş santrallerini kısmen depolama şartı getirerek ihaleye çıkaracağız. Gündüz sağlanan elektriği depolayarak akşam şebekeye vereceğiz” dedi. Dönmez bina çatılarının da güneş enerjisi üretiminde kullanılacağını belirterek “Örneğin binanızdaki güneş panelleriyle lisanssız izin verilen 10 KW elektrik ürettiniz, 5’ini tükettiniz, kalanını şebekeye satabiliyorsunuz. Bir konut için panelin maliyeti 15 bin dolar. Ankara’da ki bir ev için 7 senede sistem kendisini geri ödüyor” dedi.
ELEKTRİKTE KADEMELİ FİYATLANDIRMA
Bakan Fatih Dönmez, elektrik fiyatlarındaki artışla ilgili soru üzerine de, “Bugünkü koşullarda fiyat ayarlamalarını kimse isteyerek yapmıyor. Bu zorunluluktan kaynaklanıyor. Kendi kaynaklarımızla üretebilsek eleştiriler bir yere oturur ama biz de Avrupa da enerjide dışa bağımlıyız. Ama yine de fiyatlarımız düşük. Elektrikte Avrupa’da birim fiyat 20,56 euro/cent, Türkiye’de 7 cent.” Bakan, konutlarda elektrik kullanımında ‘sabit limit ve aşımında artan tarife’ üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. Dönmez, “Tüketiciyi daha verimli kullanmaya itmesi açısında böyle bir kademelendirme düşünüyoruz” dedi.