Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununa bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince binalarda enerji ve enerji kaynaklarının gerekli şekilde ve verimli kullanılmasını, enerjinin israf edilmesinin önlenmesini ve dış çevrenin korunmasını sağlayabilmek için asgari düzeyde binanın ihtiyacı olan enerjinin ve enerji tüketim sınıflandırmasının, havaya salınan sera gazı seviyesini, bina yalıtımı özelliklerini ve ısıtma, soğutma sisteminin verimli bir şekilde çalışıp çalışmadığı ile ilgili bilgileri gösteren belgedir.

Daha kısa ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşya olarak adlandırılan makinelerin ya da soğutma ve ısıtmada kullanılan klimaların enerji performans sınıflarının belirlenmesi artık binalar için de geçerlidir. Enerji sınıflandırmaları A sınıfından G sınıfına kadar belirlenmiştir. A sınıfı en verimli seviye iken, G sınıfı en düşük verimlikle çalışılan seviyeyi göstermektedir. Binalarda ise bu sınıflandırmayı gösterebilen belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaltması olan EKB denmektedir.

Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskân ruhsatı alamamaktadır.

Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar hâlihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.

“Enerji Kimlik Belgesi” uygulanan binalar Enerji Performansı Yönetmeliği geçici 4. Maddesi 1. Fıkrası gereği,  01 Ocak 2011 tarihinden sonra ki tarihler de yapı ruhsatını alan binalar yeni bina, bu tarihten öncesinde yapı ruhsatı alan binalar ise mevcut bina statüsünde değerlendirilmektedir.

Bu değerlendirmeye istinaden 01 Ocak tarihi sonrası yapı ruhsatını alan binaların ( yeni binalar) iskân alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili bağlı bulundukları belediyeye vermeleri gerekmektedir. Aksi hallerde iskân ( yapı kullanma izin belgesi ) verilmemektedir.

ÖNEMLİ  Balıkesir'de 49 metruk bina yıkıldı

Mevcut binalar 02 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğunda iken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararı ile 01 Ocak 2020 tarihine kadar bu süre uzatılmıştır. Bu tarihe kadar mevcut binalar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır.

Enerji kimlik belgesi, yetki belgesi almış ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler, mimarlar ya da kendi bünyesinde bu vasıflara sahip mühendis veya mimar bulunan tüzel kişiler yeni yapılacak binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılmaktadır.

 

Bu konuya benzer içerikli olarak aşağıdaki konuları da inceleyebilirsiniz:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ