Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

Birden Fazla Evi Olan Apartman Genel Kurulunda Kaç Oy Atabilir?

Birden Fazla Evi Olan Apartman Genel Kurulunda Kaç Oy Atabilir?

Bir kat malikinin sahip olduğu bağımsız bölümleri sayısı ne olursa olsun , sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz.

‘Bir iş merkezinde 50 ofisten 20’si bir kişiye ait. Bu durumda bu kişinin sahip olduğu birim basına (Yani yirmi ofise 20 oy hakkı mı vardır?) Bu durum diğer mal sahiplerinin hiç bir talebini yerine getirememesi sonucunu doğuruyor. Ayrıca konut veya iş yeri olması durumu değiştirir mi?’

Oy Sayısı Mülk Sayısına Göre Değil

Bir kat malikinin sahip olduğu bağımsız bölümleri sayısı ne olursa olsun , sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz.

O halde 50 ofis bağımsız bölümü olan bir ana yapıda bir malikin en fazla oy kullanacağı bağımsız bölüm büro sayısı 50/3= 16,66 olduğundan en fazla oy kullanacağı sayı 16 dır. Oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.

Yani soruda geçen 50 bağımsız ofis olan yapıda 20 bağımsız bölüm sahibi olan kat maliki en fazla 16 bölüm ofisi için oy hakkına sahiptir.

Bu durum ofis, iş yeri veya konut için değişmez.

Vekilin Oy Sayısı

Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. 20 bağımsız bölümü olan kişi diyelim ki genel kurula gelmedi ve vekil tayin etti?

Bir vekil yeterli mi? Hayır! Yeterli değil? Peki Neden?

Çünkü, bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. O halde 50 bağımsız bölüm olan bir yapıda yüzde 5 ‘i 2,5  olduğundan bir vekilin en fazla oy kullanacağı sayı 2 dir. Oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.

Eğer bu malik bağımsız bölümlerinin 16’sının da vekil eli ile temsil edilmesini istiyorsa o halde toplantıya 8 vekil (8×2 oy=16) göndermelidir. Bu malik örneğin 9 (9×2 oy=18) veya 10  (10×2 oy=20) vekil göndererek bağımsız bölümlerinin 18’inin veya tamamının temsil edilmesini sağlayamaz.

ÖNEMLİ  Yargıtay'dan Kiracıları Üzen Emsal Karar!

Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.

Yani örneğin ana yapı 30 bağımsız bölüm daireden oluşmuş olsun. Bu halde bir vekil en fazla 2 kişiye vekalet edebilir veya yapı 10 bağımsız bölüm daireden oluşmuş olsun, bu halde bir vekil en fazla yine 2 kişiye vekalet edebilir.

Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.

Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz, oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.

Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.

Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.

Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ