Apartman aidatı nasıl hesaplanır?

Yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte bireylerin barınma ihtiyacını gidermek için yapılar hızla inşa edilmeye başlandı. Geçtiğimiz zamanlarda müstakil olarak adlandırılan yapıların yerini, nüfus artışıyla birlikte apartman daireleri almaya başladı. Birkaç ailenin ikamet edeceği arsaya inşa edilen bu yapılar sayesinde 20-30 aile bir bina içerisinde yaşam alanı sahibi oldu. Hem yer tasarrufu hem de sosyal alanların gelişmesi için milat kabul eden Apartman tipi yerleşimle birlikte hayatımıza yeni kavramlar girmeye başladı.
Önceki zamanlarda kira, elektrik – su gibi giderler ve vergi haricinde bir masrafı olmayan konutların, bu yapı tarzıyla birlikte aidat ismi verilen gider kalemi oluştu. Apartman aidatı olarak isimlendirilen bu gider kaleminin ne için alındığı ve apartman aidatı nasıl hesaplanır? Sorusuna birlikte cevap arayalım;
Apartman aidatı ne için alınır?
Bu gider kalemi, ikamet ettiğiniz konutun içinde bulunduğu bina giderlerinin toplamıdır. Apartman içerisinde kullanılan aydınlatma, asansör, apartman görevlisi, peyzaj, otopark masrafları gibi birçok konuda, yönetici tarafından apartman sakinleri onayına tabi tutularak yapılmış olan giderlerin toplamı vadeli veya peşin olarak apartman sakinlerinden tahsil edilmektedir. Halk arasında kapıcı olarak isimlendirilen apartman görevlisi maaşı ödeneği, ortak elektrik tüketimi ( asansör, aydınlatma vb. ), oluşabilecek doğal hasarlar ( su borusu patlaması, çatı onarımı, bina boya badana vb. ) gibi işlemler, apartman sakinlerinin katılacağı genel kurul toplantısı ile belirlenerek, ortak alınan kararlar ile harcama yapılır ve aidat olarak apartman sakinlerine yansıtılır.
Apartman aidatı nasıl hesaplanır?
Birçok yöneticinin başını ağrıtan bu konu hakkında bilinen en basit yöntem uygulanmalıdır. Apartman aidatı nasıl hesaplanır? Sorusuna verilebilecek en doğru yanıt; Gider toplamın konut sayısına bölünerek tebliğ edilmesidir. Küçük bir örnek ile açıklamamız gerekirse; 21 daireli bir apartmanda, apartman görevlisi maaş, ssk vb. dâhil aylık 1500 TL gideri olduğu varsayalım. Ek olarak binanın aylık 300 TL ortak elektrik tüketimi olduğunu kabul edelim. Aylık toplam giderin 1.800 TL olduğu apartmanda, yönetici 1800 Türk Lirası eşit paydalarda 21 Daireye taksim eder. 1.800 / 21 Matematik işlemini yaptığımız zaman elde ettiğimi rakam olan: 85 TL, yönetici tarafından 90 TL veya 100 TL olarak yuvarlanarak apartman sakinlerinden tahsil edilir. Toplanan aidat üzerinden artan para apartman kasasına eklenir, apartman sakinlerinden eksik aidat toplanması durumunda bir önceki aylardan devir eden ve kasada bulunan para kullanılır.