Aidatı Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır

Bu makalemiz, kiracı ile gayrimenkul sahibi arasındaki sorunlardan biri olan aidatın ödenmemesi durumunda kişilerin hakları konusunda bilgi içermektedir.
Özellikle büyük metropoller çok fazla göç aldığı için yerleşim alanları her geçen gün artmakta ve bu nedenle özellikle daha fazla sayıda insanın yaşayabilmesi amacı ile toplu konutlar inşa edilmektedir. Büyük ve çok fazla sayıda insanın yaşadığı bu yapılarda apartman yönetimi kurulur ve bu yönetim binanın ortak alanları ile ilgili yapılan boya, temizlik, yakıt gibi hizmet giderlerini içeren giderleri aidat adı altında kat maliklerinden ve kiracılardan talep etmektedir. Belirli tutarlar da olan bu aidatlar düzenli olarak ödenmesi gerekirken bazı durumlarda bu böyle olmaz.
Kat Mülkiyeti Yasasının ortak giderlerin teminatına ilişkin 22. Maddesi gereğince aidat ödemesi konusunda asıl sorumlu kat malikidir ve kiracı ile aynı sorumluluktadır. Kiracı aidatını ödemez ise apartman yönetimi ve diğer kat malikleri tarafından mahkeme yoluna gidilebilir. Apartman yönetimi direk kat malikine ihtarname çekip borç ödenmez ise icra takibine başlayabilir. Ayrıca ödemenin geciktiği her ay için %5 faiz alabilir. Bu durumda kat maliki kiracısına ait olan aidatları ödeyerek, kiracısı ile olan anlaşma durumuna göre bu masrafı kendisine rücu edebilir. Önceden vermiş olduğu depozito var ise bu depozitodan da kesinti yapabilir.
Kiracı, dairenin tesliminden sonra anlaşılan olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ödemezse, kat maliki, kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de borcunu ödememe durumunda, kira sözleşmesini feshedeceğini bildirir. Kiracıya verilen süre en az 10 gün, konut ve çatılı işyerinde ise en az 30 gündür. Bu süre, kiracıya yazılı ihtarnamenin çekildiği tarihi izleyen ilk günden itibaren işlemeye başlar.
2013 yılında aidat borcunu ödemeyen bir kiracı ev sahibi tarafından evden çıkarılmış ve bundan dolayı Anayasa Mahkemesine başvurmuştur. Başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi kiracının evden çıkarılmasını haksız bulmuş ve gerekçe olarak, kiracının kiralarını düzgün ödediğini, aidatı ödememesinin evden çıkarılmasına sebep olamayacağına hükmederek emsal bir karara imza atmıştır.
Yani kirasını düzenli ödeyen kiracı aidat ödememesi durumunda evden çıkarıldığı takdirde artık hakkını arayabilecek. Fakat aynı şey kat maliki (ev sahibi) için geçerli değil. Kiracının ödemediği apartmanın ortak giderlerini oluşturan aidatları ev sahibi de ödemez ise, apartman yönetimi kendisine ihtarname çekip icra takibinde bulunabilir. Bunun yanında kat malikine ait bağımsız bölgelerin diğer kat maliklerine devredilmesi için de dava açabilir. Bu durumda kat maliki kiracıdan aidatı kendi çabası ile alması gerekir, alamadığı takdirde de kiraları düzenli ödüyor ve bunu belgeleyebiliyor ise evden çıkaramaz.
Konuya benzer içerikli olarak aşağıdaki yazıların da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: