2B Arazi Nedir, 2B Arazilerinin Satışı

2B Nedir? Kamuoyunda sıkça duyulan 2B kavramı 6831 sayılı orman kanununun, değişik 2. Maddesinin birinci fıkrasının (B) Bendine göre devlet hazinesine ait olan ve orman sınırları dışına çıkartılmış veya çıkartılacak olan bölgelerin tanımıdır. Orman arazisi kapsamında bulunan arazilerin 2B kapsamına alınması veya çıkartılması için yetkili olan kurumlar, arazinin bulunduğu ilçede ki malmüdürlükleridir. 2B Arazilerinin Satışı ile devlet hazinesi önemli bir gelir elde etmektedir.
Nüfusun hızla artmasıyla birlikte, konut ihtiyacının da artış göstermesi yeni imar alanları gereksinimi meydana getirdi. Konutlaşmanın hızla arttığı bölgelerde, devletin refah düzeyini sağlayabilmesi ve artırabilmesi için, kamu hizmet binaları ve vatandaşların kullanımı için sosyal hizmetler vermek zorundadır. Özellikle nüfusun kalabalık olduğu batı kentlerinde, kullanıma kazandırılan konutların ve adeta kendi içinde şehir sayılabilecek projeler olan sitelerin güvenliğini, ulaşımını ve yaşamsal etkenlerini sağlayabilmek için güvenlik güçleri binaları, ulaşım araçları ve elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetleri vermesi gerekmektedir. 2B Arazilerinin satışı sayesinde imara kazandırılan orman arazilerinde, yapılacak olan yaşam alanlarına bu hizmetleri vermeyi taahhüt eder.
Orman vasfını kaybetmiş olan 2B Arazilerinin satışı ile, bu arazilerde hak sahipliği bulunan veya yeni kazananlar 2B Başvurusu yaparak, arazilerini imar planına uygun bir şekilde kullanabileceklerdir. Bu başvuru süresince yapılacak ve yapılması gerekenler;
- Kullanıcıların doğrudan satış hakkı kaldırılacak
- Ecrimsil bedeli olarak adlandırılan bedel tahsil edilecek
- İşgalci konumunda olan kişilere açılmış davalar devam edecek
- 2B Arazisi kapsamında bulunan ve 2003 yılından önce inşa edilmiş olan binalar yıkılarak tahliye edilecek
- 2003 Yılından önceki dönemlerde yapılmış olan yapılar ise istimlak edilerek arazisi ile birlikte 2B satışına konu olarak ihaleye çıkartılabilecek.
2B Arazilerin satış beldelerinde ise taksitlendirme sürecinde yapılan zorluk dikkat çekiyor. Mevcut işgalci konumunda olan kişilere yapılacak satışlarda 1.000 Liralık bir arazinin taksitli alınmasının istenmesi durumunda rayiç bedel olan 1.000 liranın %70’lik kısmı olan 700 Lirayı peşin ödemesi ve, geriye kalan %30’luk kısmın eşit taksitlere bölünmesi gibi örneklendirebiliriz.
Kanunda geçen gelir maddesine göre; 2B Arazilerinin Satışı ile elde edilecek olan gelirin, doğal afetler ile mücadele için oluşturulan fona aktarılacağı belirtilmektedir.