Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

2020 Tapu İşlemleri Rehberi

2020 Tapu İşlemleri Rehberi

Tapu devir işlemleri çoğumuz için birer soru işaretidir. Gayrimenkul danışmanları dışındaki insanların hayatında bir ya da birkaç defa ziyaret ettiği yer olan tapu müdürlüklerinde hata yapmamız çok kolay. İşte tapu işlemi yapacaklar için tapu işlemleri rehberi.

Gitmeden Önce…

Eğer ev alacaksanız, satın almayı düşündüğünüz mülke ait tapunun bir kopyası ev sahibinden alınabilir. Bu sayede o evin ödenmemiş vergi borcunu kontrol edebilir, imar durumunu öğrenebilir, tapu üzerinde ipotek varsa görebilir, DASK ve bina iskanı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu süreçte karşınıza bir sorun çıkarsa mal sahibine bunu bildirerek sorunu çözmesini talep edebilirsiniz. Eğer bir sorunla karşılaşmadınız ve evi almakta kararlıysanız, işlemler için tapudan randevu almaya da hazırsınız demektir.

Randevu Almayı Unutmayın

Tapu devir işlemi için tapu müdürlüğünden randevu alınması şarttır, aksi halde işlemi gerçekleştirmeniz mümkün değildir.

Peki tapu randevusu nasıl alınıyor? BURADAKİ adresten online başvuru ile veya Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak randevu alabilirsiniz. Randevu başvurusu sonrasında telefonunuza gelen SMS ile randevu bilgileri size iletilir.

Salgın gerekçesiyle tapu müdürlüklerinde randevusuz yapılan başvurular kabul edilmeyecek. İşlem başvuruları sadece Web-Tapu üzerinden, randevu.tkgm.gov.tr adresinden veya Alo 181 çağrı merkezi üzerinden randevu alınarak yapılabilecek.

Gerekli Evraklar

Alıcı ve satıcıların tapu dairesine götürmesi gereken belgeler farklıdır. Eğer satıcıysanız tapu dairesine götürmeniz gereken belgeler; tapunuz, kimlik belgesi, emlak beyan değerini gösterir belge, zorunlu deprem sigortası poliçesi (DASK) gayrimenkulün vergi borcu olmadığına dair yazı ve eğer işlemleri bir gayrimenkul danışmanı yürütecekse onun adına bir vekaletname.

ÖNEMLİ  Sıfır Temaslı Villa Tatiline Yoğun İlgi

Eğer alıcıysanız tapu dairesine götürmeniz gereken belgeler; nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi, T.C kimlik numarası ve işlemleri danışmanınız yürütüyorsa onun adına bir vekaletname.

Tapu devrinde vesikalık fotoğraf şartı kaldırıldı.

Tapu Devri

İşlemlerinizi yürütmek istediğiniz randevu gününüzde, randevu saatinizden en az 15 dakika öncesinde tapu dairesinde, alıcı ve satıcı tarafların veya varsa vekillerinin bulunması gereklidir.

Tapu dairesinin istediği belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi durumunda devir süreci başlar. Bu aşamaya gelindiğinde tapu harcı ödenir ve işleme ait dekontlar ilgili memura teslim edilir.

Sonrasında tapu kayıtlarının imzalanması için akit odasına geçilir. En son aşamada müdürün imzası ile devir işlemi gerçekleşir ve tapu belgesi alıcıya teslim edilir.

Tapu Harcı

Tapu harcı veya yaygın adıyla tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanan ve ödemesi zorunlu olan bir harçtır. Tapu harcını, alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin yüzde 2’si oranında tahsil edilir. Bazı durumlarda anlaşmaya bağlı olarak bu ödemeyi sadece alıcı yüzde 4 şeklinde yapar.

Tapu harcı üç şekilde ödenebilir. Birincisi; tapu devir işleminin gerçekleştiği yerin vergi dairesinde ödenebilir. İkincisi; anlaşmalı bankalar aracılığı ile harç ödemesi gerçekleştirilir. Son olarak; tapu müdürlüklerinde e-tahsilat ile (ATM ve internet bankacılığı üzerinden) harç ödemesi de kabul edilmekte.

Gayrimenkul alım satımlarında tapu harcı; emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla tapu müdürlüğüne beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.

Tapu harcı, tapuya alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış/satış tutarı üzerinden yapılır.

Örneğin, gayrimenkul alış/satış bedelinin tapuya 400 bin lira olarak beyan edilmesi durumunda hem alıcı hem de satıcı 8 bin lira tapu harç bedeli ödemesi yapar. Yani toplamda 16 bin lira ödeme gerçekleştirilir.

ÖNEMLİ  Randevusuz Tapu İşlemi Yapılmayacak!

Satış işlemlerinde 2020 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 157 lira, ilave hizmet bedeli 21,50 lira olmak üzere 178,50 lira döner sermaye bedeli bulunuyor.

Tapuda yapılan işlemlerin sonunda, tapu harcının, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiği ve beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek dışı olduğunun tespit edilmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. Ayrıca bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, alıcı ve satıcı için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.

Kredi ile Alınan Ev İşlemleri

Gayrimenkulün banka kredisiyle alınması durumunda tapu harcı miktarında bir değişiklik olmaz ve harç gerçek devir bedeli üzerinden ödenir. Eğer gayrimenkulün devir bedelinin bir kısmını banka kredisiyle geri kalan kısmını ise nakit veya banka havalesiyle ödenmesi durumunda, yapılan işlem bedellerinin tümü toplanır ve toplam bedel üzerinden harç ödemesi gerçekleştirilir.

Projeden Alınan Konutlar için

Müteahhitten alınan evlerde de ödeme daha önceki aşamalarda anlatıldığı gibi gerçekleştirilir. Eğer müteahhit düşük bedelli fatura hazırlarsa, harcı düşük tutmak amacıyla yapılan bu işlemin en yakın vergi dairesine bildirilmesi gereklidir.

Satıcı Vergi Öder mi?

Eğer gayrimenkul sahipleri, mülkünü satın aldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde satarlarsa, Vergi Dairesi’ne giderek Gelir Vergisi Beyannamesi vermesi ve ödemesi gerekir.

İstenen belgeler ya da karşılaşacağınız süreç dönem dönem değişikliklere uğrayabilir, bunun için tapu dairesine gitmeden önce BURADAKİ adresten kontol etmeniz gerekebilir.

Tapu dairelerinde yorulmadan ve zorlanmadan süreçlerinizi tamamlamak için profesyonel gayrimenkul danışmanlarından yardım alabilirsiniz. Ev ararken ya da evinizi satarken her aşamada uzman bir danışman ile kontak kurmak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

ÖNEMLİ  İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 90,27 arttı
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ